Een Italiaanse parel

Ondanks de problemen die zich voordoen in Italië, zijn er toch een aantal interessante beursgenoteerde bedrijven uit Italië. Zo komt Prysmian, ‘s werelds grootste producent van kabels en snoeren voor het faciliteren van energie en telecommunicatie, uit Italië. Het bedrijf is in Nederland niet onbekend. In 2010 heeft Prysmian het Nederlandse Draka NV overgenomen en is hiermee de franse concurrent Nexans SA voorbijgestreefd en marktleider geworden.

Prysmian is gespecialiseerd in de productie en distributie van kabels, besturingssystemen en allerhande accessoires voor energieleveranciers en telecommunicatie-industrie.

Het bedrijf is van oorsprong een onderdeel van de Italiaanse Pirelli Groep. In 1879 werd dochterbedrijf Perilli Cavi e Sistemi opgericht voor de bekabeling van woningen en kantoren binnen de Italiaanse markt, maar door de jaren heen heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een zelfstandig bedrijf. Het bedrijfsonderdeel werd in 2005 verkocht aan Goldman Sachs en het ging verder onder de naam Prysmian Cables & Systems.

In 2007 krijgt Pysmian een notering aan de Italiaanse beurs (Milan Stock Exchange) en hiermee begint de opmars van het bedrijf met een aantal acquisities van hightech bedrijven in belangrijke groeimarkten. Door de overnames van bedrijven over de hele wereld is Prysmian uitgegroeid tot de grootste kabelfabrikant ter wereld. Prysmian is dan ook een van de grootste publiek genoteerde bedrijven van Italië.

Het hoofdkantoor is gevestigd in Milaan en is actief in meer dan 50 landen. Prysmian heeft 22.000 werknemers in dienst verdeeld over 98 productielocaties en 21 research en development centers. Samen zijn deze medewerkers in 2010 goed voor een omzet van bijna EURO 7 miljard.

Prysmian gegevens
Prysmian gegevens

Bron: PrysmianPresentation_GSConference

Prysmian kan worden onderverdeeld in twee segmenten: kabels en systemen voor Energie en Telecommunicatie. Het segment Energie kan op haar beurt weer onderverdeeld worden  in Nutsbedrijven, Industrie en Trade & Installers, hetgeen in 2010 goed was voor 82% van de totale omzet. Nutsbedrijven draagt voor 26% bij aan de totale omzet. De divisie houdt zich bezig met het bekabelen van stroomproducten en afnemers. Prysmian levert hoge voltage en extra hoge voltage kabels voor elektriciteitscentrales wereldwijd ten behoeve het transport van de opgewekte stroom richting de primaire distributielocaties. Medium voltage kabels voor het transport van de distributie locaties naar fabrieken, kantoren en woningen en lage voltage kabels voor het transport van de stroom naar bijvoorbeeld licht en stekkerdozen.

Naast de divisie Nutsbedrijven heeft het segment Energie ook een divisie Industrie hetgeen 23% van de totale omzet uitmaakt. Hierbij valt te denken aan de specialisatie binnen bepaalde sectoren zoals transport, olie en gas, mijnbouw en groene energie. Zo wordt er bijvoorbeeld voor een van ’s werelds grootste cruiseschepen een bekabeling geleverd die ruimtebesparend en corrosie- en brandwerend is.

Maar ook valt te denken aan de levering van een totaal pakket aan zogeheten SURF (Subsae Umbilical, Riser en Flowline) producten, die voor de offshore activiteiten de winning van olie in moeilijk bereikbare gebieden binnen de petrochemische industrie mogelijk maakt. Hierbij vormen kabels en elektrische systemen de basis van veel grote projecten binnen de olie en gasindustrie.

Maar ook is het bedrijf marktleider binnen de bedrijfstak van groene energie. Prysmian zorgt onder andere voor het bekabelen van windmolenparken en is ook hier nauw betrokken bij veel projecten.

De divisie Trade & Installers (woningen en kantoren) is gericht op de bekabeling voor woningen en kantoren, vooral gebruikt door installatiebedrijven.

Zoals gezegd is Prysmian naast het segment Energie ook actief in het segment Telecom. Hierbij is Prysmian een van de grootste producenten van glasvezel- en telecommunicatiekabels. Hierbij valt te denken aan de ondersteuning van een heel pakket aan hardware en software van de meest geavanceerde FTTH (Fiber To The Home) projecten, een glasvezelbekabeling tot aan je huis. Prysmian is dan ook favoriet bij grote telecommunicatie bedrijven als Verizon. Maar ook valt te denken aan de vervanging van traditionele koperkabels van satelliet TV door glasvezelkabels.

Zo heeft Prysmian meer dan 10 miljoen km glasvezel geproduceerd en is daarmee met afstand marktleider binnen ze de snel groeiende tak van telecommunicatie.

Bedrijfsresultaten Prysmian
Bedrijfsresultaten Prysmian

In 2011 is de integratie van de overname van Draka afgerond, hetgeen nu moet gaan zorgen voor kostenbesparingen van productie en overhead.

Synergieplan Prysmian
Synergieplan Prysmian

Bron: PrysmianPresentation_GSConference

De huidige koers van Prysmian bedraagt € 11,40 en heeft hiermee een verwachte  koers/winstverhouding voor 2012 van 10,2. (zie voor meer informatie over de interpretatie van deze gegevens: https://www.dekritischebelegger.nl/aandelen/beter-een-aandeel-in-de-hand/)

Voor meer informatie over actuele ontwikkelingen en beleggingsadvies gericht op value fondsen, wil ik u graag verwijzen naar de website www.valuestarsnewsletter.com of neem contact met ons op voor een gratis rapport.

drs. Maurice Essers (linkedin)  Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer

De klanten van Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer hebben een positie in dit fonds. De auteur zelf heeft geen positie in dit fonds. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.