Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Doorbraak elektrische auto’s

Tesla, de Amerikaanse fabrikant van elektrische luxe-auto’s,  heeft al verschillende keren de verwachtingen van analisten met betrekking tot winst en omzet overtroffen . En in Nederland komen er met aanbieder Fastned nu veel meer oplaadpunten voor elektrische auto’s. Dit lijken mij duidelijke signalen voor een nieuwe tijd bij mobiliteit. Is elektrisch rijden daarmee ook een interessante beleggingstrend?

Momenteel zijn er meer dan 1 miljard auto’s op de wereld en vrijwel al die voertuigen rijden op fossiele brandstoffen. Elektrisch rijden zorgt voor een forse vermindering van de CO2 uitstoot op de weg, helemaal als de auto’s rijden op groen opgewekte stroom. Bovendien worden accu’s steeds krachtiger en goedkoper. Opladen kan inmiddels in 25-20 minuten, het aantal oplaadpunten neemt toe, evenals de actieradius van de elektrische auto. Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. En dat brengt wel het een en ander teweeg.

Tesla

Tesla verkocht  in 2013 22.477 auto’s (de cijfers over het gehele jaar 2014 moeten nog binnenkomen), die uitsluitend op elektriciteit rijden. En wordt nu op omgerekend € 20,2 miljard gewaardeerd op de beurs. Daarmee is Tesla meer waard dan de Fiat Chrysler-groep – € 14,5 miljard -, die in 2013 ruim 4,4 miljoen auto’s en trucks en andere voertuigen verkocht! Ik kan alleen maar concluderen dat beleggers daarmee een flink voorschot hebben genomen op de toekomstige groei van Tesla. Nu zit er momenteel ook wel ‘muziek’ in de onderneming, die in 2003 werd opgericht in Silicon Valley. Inmiddels is de mythische ondernemer Elon Musk CEO van het bedrijf, dat de afgelopen drie jaar  een koerswinst boekte van ruim 650%.

Actieradiusvrees en opladen

In Nederland wil de onderneming Fastned, waarvan Bart Lubbers – zoon van oud-premier Ruud Lubbers – mede-eigenaar is, een landelijk netwerk uit de grond stampen van 200 oplaadstations waar auto’s in 20 minuten kunnen worden opgeladen. Dat moet de range anxiety, ofwel actieradiusvrees verminderen. Range anxiety is het verschijnsel dat rijders van elektrische auto’s onderweg doodnerveus worden, omdat ze bevreesd zijn hun eindbestemming niet te zullen halen. Naast de range tussen de oplaadstations, is uiteraard ook de oplaadtijd van de accu uiterst belangrijk. Tesla heeft plannen voor een supercharger snellaadnetwerk in de VS. Met laadstroom die voor 100% afkomstig is van zonnepanelen.

Beleggen in elektrisch rijden

Uiteindelijk zal de oplaadtijd nog drastisch verminderen en zal de actieradius groter worden. Bekende autofabrikanten, zoals BMW en Renault, anticiperen daarop en introduceren al in toenemende mate volledig elektrische auto’s. Maar het vormt nog steeds maar een klein deel van hun totale productie. In deze autofabrikanten beleggen, acht ik daarom geen zuivere play op elektrisch rijden. Beleggers zouden verder kunnen kiezen voor batterijfabrikanten, zoals de Franse Saft Groupe of het Japanse GS Yuasa. Maar die produceren dan weer niet uitsluitend batterijen voor elektrische auto’s.  Ook is er de mogelijkheid om via MKB-beurs NPEX te beleggen in Fastned. Maar deze beurs is klein en illiquide.

Meer mogelijkheden

Verder zie ik nog mogelijkheden om bijvoorbeeld via een tracker te beleggen in zeldzame aardmetalen, die tot dusver onontbeerlijk zijn bij de productie van elektrische auto’s. De vraag is echter wel of deze metalen onontbeerlijk blijven in de toekomst. Al met al blijkt dat beleggingen vinden die daadwerkelijk aansluiten bij deze trend nog niet zo eenvoudig is. Maar de doorbraak van elektrische auto’s lijkt niet te stuiten. Ik hoop dan ook dat er snel meer mogelijkheden komen, zodat u als belegger een graantje mee kan pikken.

Robert Schuckink Kool, directeur Trend Invest

Robert Schuckink Kool is directeur van Trend Invest. Trends en ideeën worden bij Trend Invest beleggingskansen. Makkelijk en eenvoudig. Met Trends, selecties van aandelen en andere financiële instrumenten gebaseerd op een idee of een trend. Zoals bijvoorbeeld zonne-energie, 3D printing en cyber security. Trend Invest is als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *