Degelijk Honeywell presteert goed

Honeywell is wereldwijd het derde industriële conglomeraat na Boeing en 3M, maar voor ondernemingen als Siemens, United Technologies en Caterpillar. Honeywell is wereldwijd actief en zeer internationaal georiënteerd. 55 procent van de omzet wordt buiten de Verenigde Staten gerealiseerd. De onderneming maakte sinds 1925 deel uit van de Dow Jones index. Sinds 2008 is dat niet meer het geval. 

Honeywell profiteert sterk van de voortschrijdende digitalisering in allerlei sectoren. Vooral in de industrie worden processen in rap tempo gedigitaliseerd. Honeywell levert daar slimme technologie voor allerlei toepassingen. Het bedrijf is een belangrijke leverancier van motoren, vliegtuigelektronica, landingsgestellen en systemen voor de lucht- en ruimtevaart. Daarnaast houdt Honeywell zich bezig met klimaatregeling en veiligheid voor gebouwen en woningen, waaronder airconditioners en  misschien wel haar meest bekende product, thermostaten. Verder moet gedacht worden aan sensoren en schakelaars voor apparaten, machines en automobielen en detectoren voor gas, rook en vuur. Belangrijke klanten zijn de NASA en Amazon (warehouses). 

In publieke gebouwen, de luchtvaart en bij de mensen thuis worden zaken steeds meer digitaal. Onder andere door systemen beter met elkaar te laten communiceren (Internet of Things) verhogen de oplossingen van Honeywell de productiviteit. Deze trends zijn onomkeerbaar en Honeywell speelt hier slim op in. Het onderdeel Aerospace draagt momenteel het meest bij aan het resultaat. Het is voor 37 procent verantwoordelijk voor de omzet en voor 42 procent voor de winst. Bij Aerospace gaat het om zowel de burgerluchtvaart, private jets en defensie. Volgens bestuursvoorzitter Adamczyk zal de verhoging van de defensiebudgetten van alle NAVO-landen in de toekomst fors bijdragen aan het bedrijfsresultaat. Naast Internet of Things vormt dit naar verwachting de grootse bijdrage aan de omzet. 

Honeywell geldt als een stabiele groeier. De grafiek van de laatste tien jaar vertoont de door veel beleggers zo gewenste vrijwel rechte lijn van linksonder naar rechtsboven. Het bedrijf groeit weliswaar nooit spectaculair, maar wel gestaag. In deze periode werd de vrije kasstroom voortdurend opgevoerd. De operationele marge liep geleidelijk op van 9 naar 18 procent, een opmerkelijke prestatie voor zo’n groot bedrijf. 

Een en ander kwam ook in cijfers over de eerste drie kwartalen van dit jaar tot uiting. Ieder kwartaal overtrof Honeywell de verwachtingen van analisten. Bovendien werd de outlook telkens naar boven bijgesteld. Het recent afgesloten derde kwartaal bleek wederom beter te zijn verlopen dan verwacht. De winst per aandeel was met 2,03 dollar per aandeel meer dan de geschatte 1,99 dollar. De omzet voldeed met 10,8 miljard dollar aan de verwachtingen. De vooruitzichten werden eveneens naar boven bijgesteld. Niet geheel verrassend werd het dividend met 10 procent verhoogd naar een dividendrendement van 2,21 procent nu. 

Honeywell heeft recent twee onderdelen afgesplitst. Garrett Motion (toeleverancier voor de autosector) en Resideo (luchtzuivering en beveiliging) werden naar de beurs gebracht. Honeywell wil met de resterende hoofdactiviteiten verder als toeleverancier voor de lucht- en ruimtevaartsector en als industrieel softwarebedrijf. De afsplitsing leverde Honeywell 3 miljard dollar minder schuld op.

Honeywell wordt verhandeld op 18 keer de winst. Het bedrijf heeft een ijzersterke balans. De kredietwaardigheid wordt door alle grote ratingbureaus gezet op A. De koers van het aandeel is door de marktturbulentie van de laatste tijd gezakt van 162 naar 140 dollar. Inmiddels is deze iets aangetrokken. De daling wordt door analisten niet als bedrijfsspecifiek gezien. Mede daardoor beschouwt men het huidige niveau als koopwaardig.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Honeywell niet in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.