De een zijn dood…

De onrust in het Midden-Oosten blijft voortbestaan. Kaddafi dreigt zelfs met aanslagen in Europa. Een beetje cru, maar een van de bedrijven dat hiervan kan profiteren is het Amerikaanse bedrijf Oshkosh. Zo zou een aanslag op een drukke luchthaven zelfs een kans zijn om het gehele productaanbod van dit bedrijf aan het werk te zien.

Ambulances, brandweerwagens, maar ook legervoertuigen die tijdens een dergelijke aanslag in actie zouden komen, worden namelijk gefabriceerd door Oshkosh. Maar ook voor de wederopbouw van zo een aanslag komen de voertuigen van Oshkosh zoals cementmixers, vuilniswagens en hoogwerkers in actie. Oshkosh is dan ook marktleider op het gebied van gespecialiseerde voertuigen voor uiteenlopende segmenten.

De oorsprong van Oshkosh ligt in 1917, toen de oprichters Besserdich en Mosling een aantal patenten in bezit hadden voor de verbetering van ‘vierwielaandrijving’. Aan gezien de bestaande autofabrikanten destijds niet geïnteresseerd waren, heeft men besloten om zelf een productielijn te starten. Men produceerde een 3 cilinder 4WD vrachtwagen en dit was direct een groot succes. Door de jaren heen heeft het bedrijf steeds meer ‘speciaal’ voertuigen ontwikkeld, zoals een voertuig dat wordt ingezet bij de brandbestrijding aan boord van vliegdekschepen, ook bekend als Aircraft Rescue and Firefighting (ARFF). Dit gebeurde overigens in opdracht van de US Navy.

Het huidige Oshkosh heeft zich ontwikkeld tot marktleider van ‘speciale’ voertuigen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Oshkosh, Wisconsin (Amerika) en opereert met productielocaties in Amerika, Australië, België, Canada, China, Frankrijk, Nederland en Roemenië over de hele wereld. Daarnaast heeft het bedrijf een netwerk van serviceverlening en verkooppunten over meer dan 130 landen.

Met 12.400 werknemers werd in 2010 een record omzet van $ 9,8 miljard behaald. Dit is mede te danken aan zeer winstgevende orders van het Amerikaanse leger. Amerika heeft echter haar kredietplafond bereikt en het is maar nog de vraag of men niet gaan bezuinigen op dergelijke kostenposten. Oshkosh behaalt namelijk 2/3e van haar omzet uit de divisie Oshkosh Defense. Eerdere bezuinigingsmaatregelen hebben voor een flinke terugval van de koers in de eerste helft van dit jaar gezorgd.

Oshkosh kan worden onderverdeeld in vier divisies:

Access Equipment.

Deze divisie bevat allerlei voertuigen voor verhuizingen, reparaties op hoogte, opslagloodsen en takelsleepwagens. In 2006 heeft men JLG Industries overgenomen en is daarmee wereld marktleider in het ontwikkelen en fabriceren van voertuigen met uitschuifbare armen, uitgerust met hoogwerkplatforms en liftbakjes.

Commercial.

Deze divisie levert cementmixers en systemen voor het ophalen en verwerken van afval. Oshkosh is dankzij de overnames van McNeilus Companies en de Nederlandse Geesink Norba Groep ook de grootste leverancier van afvalbakken en perscontainers.

Fire & Emergency. Ook deze divisie is marktleider. Ambulances, brandweerwagens, voertuigen voor luchthaven-reddingsdiensten, maar ook sneeuwruimers worden in deze divisie gefabriceerd.

Oshkosh Corporation
Oshkosh Corporation

Oshkosh Defense.

Deze divisie is een van de grootverdieners binnen het bedrijf. Een order voor 8.000 explosiewerende Medium All Terrain voertuigen voor $ 4 miljard zorgde voor een vervolgorder van 23.000 Medium Tactical voertuigen. Hiermee kan deze divisie de komende 5 jaar mee aan de slag kan. Dit betekent voor FY2011 en FY2012 een stabiele omzet.

Het aandeel Oshkosh wordt momenteel verhandeld tegen een koers van $ 32,95 en is daarmee nog steeds zeer aantrekkelijk, ondanks de forse stijging 13,86% van afgelopen vrijdag.

Deze stijging was te danken aan een persbericht waarin vermeld stond dat Miljardair Carl Icahn een belang van 9,5% heeft opgebouwd. Ook volgens hem is Oshkosh ondergewaardeerd.

Auteur heeft privé geen positie in het genoemde aandeel. Klanten hebben wel een positie in dit fonds. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Maurice Essers
Lunar Vermogensbeheer

1 gedachte over “De een zijn dood…”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.