Development Bank of Singapore, DBS, is een holding uit Singapore die een omvangrijke hoeveelheid aan financiële diensten aanbiedt. Van belang zijn vooral de zakelijke en particuliere kredietverlening, brokerage en het vermogensbeheer.
De bank is in 1968 opgericht door de Singaporese overheid om de economie (verder) te kunnen ontwikkelen. Dat is buitengewoon goed gelukt. In de afgelopen zestig jaar is Singapore van een arm derdewereldland opgeklommen naar een van de meest welvarende landen ter wereld met een BNP per hoofd van de bevolking gelijk aan bijvoorbeeld Nederland. Singapore geldt momenteel, mede door haar financiële status, als het Zwitserland van Azië.
Steeds meer vermogende particulieren laten hun geld door asset managers uit Singapore beheren. Nu het bankgeheim steeds verder afbrokkelt en daardoor de status van Zwitserland aan belangrijkheid inboet, geldt Singapore zelfs steeds meer als veilige haven voor iedereen in de wereld. Het is iets waar de lokale overheid ook jarenlang bewust op heeft aangestuurd.
Net als de economie van Singapore als geheel is DBS groot geworden door solide te bankieren. Corruptie en fraude worden steevast doelbewust en rücksichtslos uitgebannen. Het levert een stevige juridische basis op. Beleggers en burgers moeten uit kunnen gaan van een goed werkend rechtssysteem en desgewenst hun recht kunnen halen. Het geldt als de grondslag van het succes van deze stadsstaat.
DBS geldt al zes jaar op rij als ‘de veiligste bank van Azië’, niet in het minst vanwege haar hoge Tier 1-ratio. Die ligt aanzienlijk boven het percentage dat door Basel III wordt voorgeschreven. De kredietwaardigheid is AA. Het percentage slechte leningen op de balans is ‘uitzonderlijk’ laag.
Singapore is al lang geen opkomende markt meer. Daarom ligt de economische groei er niet veel hoger dan bij ons. De groei moet nu vooral uit de rest van Azië gehaald worden (China, India, Dubai, Emerging Asia). Als draaischijf van Azië is Singapore daarvoor een goede uitvalsbasis.
De bank heeft ongeveer 30 procent van haar deposito’s uitstaan in Amerikaanse dollars en hetzelfde percentage in kredieten. Daarom wordt DBS wel gezien als een aandeel dat juist van een rentestijging in de Verenigde Staten zou moeten kunnen profiteren. De Singaporese dollar is niet meer een-op-een gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, maar is dit jaar wel zes tot zeven procent gestegen ten opzichte van de euro. Voor een Singaporese dollar kun je momenteel 0,6670 euro kopen. DBS staat zowel in Singapore als aan de Amerikaanse beurs genoteerd. Let er daarbij op dat één ADR staat voor vier Singapore aandelen. De verhouding is niet een op een maar een op vier.
Het aandeel is dit jaar een paar procent in waarde gedaald. Dat is vooral te wijten aan het feit dat de verwachte rentestijging in de Verenigde Staten verder naar de toekomst lijkt te worden geschoven. Het dividendrendement bedraagt op de huidige koers zo’n 2,85 procent. DBS is de grootste holding uit de Straits Times Index met een belang van ruim 12 procent.
De afdeling vermogensbeheer van DBS timmert de laatste vijf jaar stevig aan de weg, vooral sinds mevrouw Shan daar aan het roer staat. Zij heeft het vak geleerd op Wall Street en geniet in Azië een heel goede reputatie. Het is vooral haar afdeling binnen DBS die sterk groeit.
De marktkapitalisatie van DBS bedraagt 35 miljard euro. Ter vergelijking: die van ING bedraagt 57 miljard euro. DBS heeft 21.000 werknemers en een koerswinstverhouding van 11,5 op de winst van 2015 en 10 op de winst van 2016. Beleggers betalen 1,25 keer de boekwaarde. Bij Amerikaanse banken is dat gemiddeld 1,5 en bij Europese banken gemiddeld één.
Dat er een kwart meer dan de boekwaarde moet worden betaald laat zich eenvoudig uitleggen. De Monetaire Autoriteit van Singapore heeft recent zeven grote banken van Singapore, waaronder DBS, aangewezen als zijnde belangrijk voor het financiële systeem. Deze banken dienen daardoor een nog hoger eigen vermogen aan te houden dan voorheen. Het verhoogt de relatieve veiligheid van deze belegging. De grootste aandeelhouder is Temasek, het Singaporese staatsinvesteringsfonds. De tweede aandeelhouder mag er ook zijn, want dat is een ander groot staatsfonds en wel dat van Noorwegen. Doet u met hen mee?
Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel DBS in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.
Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer
Een verwijzing voor de titelfoto van Joan Campderrós-i-Canas: https://flic.kr/p/hWRzr