De investeringen in hernieuwbare energie nemen rap toe. De basis voor deze groei werd gelegd in het klimaatakkoord van Parijs, maar is in een stroomversnelling geraakt door de focus op energiezekerheid na de Russische invasie in Oekraïne met als gevolg de inzet van energie als ‘wapen’. Politieke beleidswijzigingen zoals de Amerikaanse Inflation Reduction Act en het Europese REPowerEU-plan haalden met gemak een meerderheid.
Het Internationaal Energieagentschap (IEA) heeft vorige week de vooruitzichten voor de groei van hernieuwbare energie met maar liefst 30% verhoogd. Deze sterkere groei in combinatie met aantrekkelijkere waardering van aandelen door de opgelopen rente maken hernieuwbare energie een belangrijke focus voor beleggers in 2023. De verwachting is dat de sector terrein zal winnen ten opzichte van olieaandelen (zie grafiek).
Kansrijk thema is nummer 1 bij beleggers
Volgens het IEA voegt de wereld in de komende vijf jaar net zoveel hernieuwbare energie toe als in de voorafgaande twintig jaar. Naar verwachting komt 90% van alle nieuwe elektriciteitscapaciteit uit hernieuwbare bronnen. De opwekking van zonne-energie zal in de komende vijf jaar verdrievoudigen, de opwekking van windenergie zal verdubbelen.
Particuliere beleggers zijn zich bewust van de verandering, ‘clean tech’ is volgens onderzoek het meest gekozen langetermijnthema wereldwijd.1 Maar er zijn ook uitdagingen. De uitverkoop op de aandelenmarkten is niet voorbijgegaan aan cleantechbedrijven en de rentetarieven eisten hun tol van hoog gewaardeerde aandelen. Hoge inflatie en haperende mondiale toeleveringsketens maakten het moeilijk om te profiteren van de sterkere groei.
Een zonnige toekomst
De tegenwind wordt duidelijk als we kijken naar de koersontwikkeling van aandelen op het gebied van elektrische auto’s, zonne-energie, windenergie en waterstof. De koers van Tesla is dit jaar gehalveerd, ondanks een winstgroei van 60%. Werd Tesla vorig jaar nog verhandeld met een koers/winstverhouding van 130x, nu is dat 30x. Ook waterstofaandelen, zoals Plug Power, verloren 50% van hun waarde of meer.
Windaandelen zoals Ørsted en Siemens Gamesa worstelden met stijgende kosten. Marktleider GE Vernova wordt afgesplitst van het moederbedrijf. Zonne-energie zorgde voor een zeldzaam, maar stralend lichtpunt. Het aandeel Enphase Energy bijvoorbeeld, marktleider op het gebied van omvormers, steeg met tientallen procenten. Het bedrijf boekte een winstgroei van 80% met een marge van 40%. Ook First Solar en SolarEdge zijn voorbeelden van aandelen die sterk presteerden.
Koersontwikkeling van aandelen in de ‘oude’ en ‘nieuwe’ energie
Geschreven door eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden