Bent u net zo Slim als Carlos?

Afgelopen vrijdag 9 augustus verraste de Mexicaan Carlos Slim, met 30% grootaandeelhouder van KPN, de markt met een bod op de resterende 70% van de aandelen. Het bod bedraagt in totaal € 7,2 miljard ofwel $ 2,40 per aandeel. Dat is een premie van 20% ten opzichte van de koers van afgelopen vrijdag. Het aandeel KPN is sinds 14 juli 53% gestegen. De vraag is of de huidige aandeelhouders dit bod wel aantrekkelijk vinden.

Bod

Dat klinkt op het eerste gezicht heel mooi, maar in tweede instantie is het dat toch niet. Op basis van dit bod bedraagt de enterprise value 5X de toekomstige winst voor belastingen en afschrijvingen (ebitda). Het Europese gemiddelde voor de telecomsector komt uit op 6X en het bod op E-Plus, de Duitse dochter van KPN vertegenwoordigt een enterprise value van 9X. Nee, het is dus niet zo’n heel aantrekkelijk bod, maar daar staat tegenover, dat aandeelhouders wel in een keer van een zware last verlost zijn. Sinds jaar en dag boert KPN achteruit. De winst over 2013 zal ongeveer de helft zijn van die in 2008. Veel hoop op verbetering is er echter niet, want Europese toezichthouders scherpen de regelgeving alleen maar aan. Als ze verkopen, zijn ze ook in een keer verlost van de spelletjes van Carlos Slim, van wie niemand helemaal begrijpt wat hij precies voor ogen heeft.

De waarheid achter het bod op KPN van Slim heet E-Plus

Een ding lijkt voor het ogenblik zeker. Alles draait om E-Plus, de Duitse dochter van KPN. Het Spaanse Telefónica heeft een bod van ruim € 8,1 miljard op dit deel van KPN gedaan. Door haar dochter Telefónica Duitsland en E-Plus samen te voegen wordt de nieuwe combinatie in een klap koploper op de grootse telefoonmarkt van Europa. Op korte termijn moeten aandeelhouders kenbaar maken of ze het met deze verkoop eens zijn of niet. Grootaandeelhouder Slim heeft zich tot nu toe op de vlakte gehouden en het is daarom onduidelijk of hij in zal stemmen met de verkoop. Het moederbedrijf Telefónica en het Mexicaanse America Movil zijn grote concurrenten van elkaar in Latijns Amerika. Als Slim de meerderheid van de aandelen heeft, dan kan hij Telefónica dwingen het bod op E-Plus te verhogen. Een hoger Spaans bod zou Slim in staat stellen de verliezen van zijn Europees avontuur in te perken en met opgeheven hoofd Europa achter zich te laten. Naast een belang in KPN heeft America Movil ook een belang in Telekom Austria, dat evenmin bijzonder rendeert. Binnen zijn Mexicaans bedrijf kan Carlos Slim bovendien weinig handen op elkaar krijgen voor zijn Europese avonturen. Voor KPN is de deal met Telefónica sowieso aantrekkelijk. Het bedrijf zou zijn hoge schulden tot aanvaardbare proporties kunnen terugbrengen. Het zou verder kunnen gaan als een puur Nederlandse speler.

Waarderingen

Er is echter nog een ander scenario mogelijk. De afgelopen jaren zijn een drama geweest voor de Europese telecomsector om een veelheid van redenen. Een van de belangrijkste is de strenge regelgeving, waardoor de verdiencapaciteit van de sector geleidelijk achteruit liep. De macro-economische omstandigheden waren eveneens allesbehalve gunstig. Een van de uitkomsten van die lange moeilijke periode is, dat waarderingen in de sector omlaag getuimeld zijn. Aandelen zijn goedkoper dan ooit. Het is slim om op deze niveaus die aandelen op te pikken, als je gelooft dat er betere tijden in aantocht zijn. Daar ziet het overigens inderdaad naar uit. Dan is en blijft E-Plus van levensbelang voor Slim, zeker als hij erin zou slagen om het aandeel van de Duitse dochter van KPN op de Duitse markt te vergroten. Er gaan ook geruchten dat Slim zijn aandeel in Telekom Austria ook verder wil uitbouwen. Daarbij moet bedacht worden, dat America Movil in Latijns Amerika amper of niet meer kan uitbreiden. Regelgeving verhindert dat. Telefónica op zijn beurt zal grote problemen hebben een hoger bod uit te brengen. Het bedrijf torst zeer hoge schulden met zich mee. Het zou zomaar kunnen dat de jager zodoende de opgejaagde wordt.

INVINCO

De wereld van vandaag wordt steeds gecompliceerder. Het wordt voor de doorsnee burger steeds moeilijker om ontwikkelingen en trends te duiden. INVINCO ziet het als een van haar taken haar cliënten te helpen om de wereld te blijven begrijpen.

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.