De aardbeving van 2008 in Sichuan, China, was een van de meest verwoestende aardbevingen in de geschiedenis. Gebouwen, bruggen en andere infrastructuur stortten in. Drones werden effectief gebruikt door reddingswerkers om afgesloten dorpen in kaart te brengen, waardoor hulp kon worden gestuurd naar gebouwen waar veel mensen bij elkaar komen zoals scholen en ziekenhuizen.
Het was een eye-opener voor het in 2006 opgerichte technologiebedrijf DJI, dat met het bekende Chinese doorzettingsvermogen aan de slag ging om in de afgelopen vijftien jaar uit te groeien tot dé mondiale dronespecialist. In werkelijk alle uithoeken van de wereld zijn drones van DJI te vinden. Zelfs de FBI gebruikt ze. De keerzijde van het succes: in 2019 belandde het bedrijf op de Amerikaanse zwarte lijst, omdat de superieure drones steeds vaker ook gebruikt werden voor toepassingen waar ze niet voor waren uitgevonden.
Het is het probleem waar elke revolutionaire technologie mee te maken krijgt, uiteindelijk kunnen en zullen ze worden gebruikt voor militaire doeleinden. Het verwoestende effect van drones in conflictsituaties wordt vaak benadrukt, wat het voor bedrijven en investeerders een complexe sector maakt om in te opereren. In de juiste handen hebben drones echter een enorm potentieel voor positieve verandering en investeringen kunnen deze innovatie stimuleren.
Een goed voorbeeld is de inzet van drones in de landbouw en bij herbebossing. Ze kunnen gewassen en vee monitoren, bodemgegevens analyseren en real-time updates bieden om een akkers of bosgebieden efficienter te beheren. Samen met sneller transport biedt dit enorme kansen om de productiviteit te verhogen.
Drones voor beleggers
Wat kunnen beleggers met deze informatie? Anno 2023 staat het commerciële gebruik van drones nog in de kinderschoenen, maar het neemt zienderogen toe. In het gebouwbeheer worden drones gebruikt om inspecties te verrichten, toezicht te houden en zogenaamde ‘digital twins’ te ontwerpen. In de gezondheidszorg wordt geëxperimenteerd met snelle bezorging van medicijnen in afgelegen gebieden.
De toepassingen zijn echt legio. En worden straks met de uitrol van 5G-netwerken alleen maar groter en effectiever. Uitdagingen liggen er op het gebied van privacy en het voorkomen van botsingen, maar er zijn geen onoverkomelijke problemen. De productiviteit zal toenemen en daarmee ook de welvaart. Het is verre van denkbeeldig dat drones over niet al te lange tijd een vast onderdeel zijn van het dagelijkse luchtruim, niet in de laatste plaats omdat goede drones helemaal niet zo duur hoeven te zijn. De bedrijven die de moderne dronetechnologie het beste weten toe te passen zullen ook op de beurs boven komen vliegen.
eToro marktanalist Jean-Paul van Oudheusden: “Er zijn verschillende beursgenoteerde dronebedrijven zoals het Franse Parrot, AeroVironment en EHang. Die laatste is veelbelovend, maar de performance van Chinese techbedrijven met een Amerikaanse notering blijft momenteel achter door de geopolitieke spanningen.
Een andere optie is het volgen van verschillende aandelen die investeren in dronetechnologie, met een samengestelde portefeuille zoals DroneTech. CopyPortfolio stelt eToro gebruikers in staat te beleggen in thema’s en in dit geval blootstelling te krijgen aan dronetechnologie met behoud van belangrijke diversificatie in sectoren zoals retail, technologie en landbouw.”