Beleggen en reizen: Thomas Cook

Nu de zomerperiode voor de deur staat is het misschien eens interessant om een kijkje te nemen naar een van ’s werelds grootste touroperators, Thomas Cook Group.

Deze Britse reisorganisatie heeft reisbureaus over de hele wereld in Europa, Noord-Amerika, India en in het Midden-Oosten. AirTours, Cresta, Condor Airlines, MyTravel, Neckermann en Vrij-uit zijn bekende merken waarmee Thomas Cook verzorgde vakanties aanbiedt. Het bedrijf biedt een compleet vakantiepakket aan, waarmee het de klant van start tot finish begeleidt.

In 1841 is het allemaal begonnen met het organiseren van een uitstapje voor een grote groep geheelonthouders door de geestelijke Thomas Cook. Het organiseren van dit binnenlandse uitstapje voor een bijeenkomst vormt de basis van het huidige bedrijf. Hierbij moest vervoer worden geregeld voor een grote groep mensen (ca. 500 personen). Na onderhandeling met de spoorwegen gebeurde dit tegen een gereduceerd tarief. Thomas Cook kreeg hiervoor een percentage van de omzet. Al snel regelde hij uitstapjes voor een breed publiek en door de jaren heen zijn deze uitstapjes uitgebreid naar het buitenland zoals Egypte.

Naast het aanbieden van reizen ging men andere zaken aanbieden zoals koffers, reisboeken en wandelschoenen. Ook werden de ideeën achter de huidige hotelbon en Travellercheque ontwikkeld. Een hotelbon, bijvoorbeeld een coupon waarmee reizigers tegen een gereduceerd tarief konden eten en slapen. De keuze van het hotel of restaurant moest wel staan op de lijst van Cook. Uiteraard wilde bedrijven graag betalen om op deze lijst te komen staan.

De travellercheque was niet meer dan een waardepapier voor reizigers, voorzien van een handtekening, dat tegen diefstal was verzekerd. Dit onderdeel is inmiddels verkocht.

Met veel up en downs en behoorlijk wat reorganisaties zijn er tegenwoordig 33.000 werknemers in dienst bij Thomas Cook. Gezamenlijk zorgden zij doormiddel van goede serviceverlening en scherpgeprijsde “package deals” in 2010 voor een omzet van GBP 8,9 miljard. De 3500 verkooppunten verspreid over Europa, Noord-Amerika, India en het Midden-Oosten zorgden dat 22,5 miljoen mensen een vakantie bij Thomas Cook boekten.

Thomas Cook bestaat uit zes divisies:

–          UK (incl. Ierland, India en Midden-Oosten)

–          Centraal Europa

–          West en Oost Europa

–          Noord Europa

–          Noord Amerika

–          Airlines Germany

Leisure markt in 2009
Leisure markt in 2009

Historisch gezien ligt de waardering van Thomas Cook rond 9 x EBIT (operationele winst voor interest en belastingen) momenteel wordt het aandeel echter verhandeld tegen een koers van GBP 1,45 (5 x EBIT). Voor een interpretatie van de cijfers zie: Beter een aandeel in de hand. Een sterk verbeterde cashflow en gereduceerde onkosten zorgen ervoor dat het bedrijf momenteel ondergewaardeerd is.

Waardering Thomas Cook
Waardering Thomas Cook

Uiteraard moet men de problemen van een aantal vakantieoorden o.a. Tunesië en Egypte, maar ook de aswolk in IJsland, niet vergeten die impact hebben op de huidige beurskoers en resultaten van Thomas Cook. Daarnaast worden de resultaten ook gedrukt door de huidige economische factoren zoals inflatie, werkeloosheid en de hogere rentetarieven.

Een fusie met Co-operative Travel, maar ook de overname van Öger Tours biedt perspectief, want deze overname geeft Thomas Cook de mogelijkheid om vakantiereizen naar Turkije aan te bieden. Dit alles sluit goed aan op de huidige vraag van de klant, aangezien deze steeds meer op zoek is naar een zonbestemming met een goede prijs/kwaliteit verhouding dichter bij huis.

Met de huidige onrust op de financiële markten zou een vakantie van mei tot september niet verkeerd zijn.

Auteur heeft privé geen positie in het genoemde aandeel. Slecht een berperkt aantal klanten hebben positie in dit fonds. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Maurice Essers
Lunar Vermogensbeheer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.