BEACH-aandelen stijgen 6x sneller dan wereldwijd

Riemen vast! BEACH-aandelen nemen grote vlucht en leveren zes keer meer rendement op dan wereldwijde aandelen.

  • eToro analyseerde de recente prestaties van de zogenoemde BEACH-aandelen (aandelen in Bookings, Entertainment, Airline, Cruises en Hotels)
  • Samengestelde mandjes van internationale en Europese BEACH-aandelen leverden in de afgelopen 12 maanden koerswinsten van respectievelijk 46% en 24% op versus 7% voor wereldwijde aandelen
  • Cruisebedrijf Royal Caribbean (84%) en vliegmaatschappij Delta Airlines (54%) lieten de beste prestaties zien

29 mei 2024 – Nu de zomervakantie nadert en de reis- en toerismesector weer opbloeit, heeft handels- en beleggingsplatform eToro diverse BEACH-aandelen onder de loep genomen. Uit het onderzoek blijkt dat deze aandelen momenteel een grote vlucht nemen en maar liefst zes keer meer rendement opleveren dan wereldwijde aandelen in de afgelopen 12 maanden.

eToro creëerde twee gelijkgewogen mandjes met 15 BEACH-aandelen – aandelen van bedrijven in Bookings, Entertaiment, Airline, Cruises en Hotels – waarvan een mandje voor internationale sectorleiders en een voor Europese bedrijven. Beide presteerden ruimschoots beter in de afgelopen 12 maanden dan de wereldwijde financiële markten. Terwijl het internationale mandje het afgelopen jaar met 46% toenam, en zelfs de hoogvlieger NASDAQ-100 (+37%) overtrof, en het Europese mandje 24% opleverde, zagen wereldwijde aandelen in dezelfde periode een kleinere groei van slechts 7%.

Jean-Paul van Oudheusden, marktanalist bij eToro: “BEACH-aandelen hebben in de afgelopen maanden een uitstekende prestatie neergezet, dankzij de sterke groei in de reis- en horecasector. Het luchtverkeer zag vorig jaar een enorme stijging van 37% door de wereldwijd toegenomen vraag naar reizen na de coronapandemie. Hotelboekingen schoten omhoog met 80% en de cruisemaatschappijen zagen het aantal passagiers met 50% toenemen. Zo werd het niveau van voor de pandemie in 2019 overtroffen. 

Na drie opeenvolgende jaren van herstel met indrukwekkende groeipercentages van 20%, staat de reisbranche op het punt om de recordniveaus van vóór de pandemie te verbreken. Als het tempo wordt volgehouden wordt komend jaar de achterstand op de wereldeconomie, die sinds 2019 met 25% groeide, verder verkleind.” 

Het best presterende aandeel in het internationale mandje is Royal Caribbean met 84%, gevolgd door Delta Airlines met 54% en Carnival Cruises met 43%. De koerswaarde van American Airlines bleef in de afgelopen 12 maanden vrijwel stilstaan, terwijl Walt Disney een bescheiden toename zag van 4%.

In Europa sprong Fluidra eruit met 39%, gevolgd door Meliá Hotels (31%) en reisbureau EDreams (27%). Daarentegen zag Lindblad Expeditions een significante afname van -33% en zagen casinobedrijf Evolution Gaming Group en reistech-gigant Amadeus kleinere afnames van respectievelijk -4% en -2%.

Van Oudheusden voegt toe: “Door de grote vraag naar internationale reizen na de pandemie blijkt de reis- en toerismesector in staat om betere winstmarges te realiseren dan critici hadden verwacht. Door lagere investeringen is er minder capaciteit bijgekomen, wat bedrijven tot op zekere hoogte prijszettingsvermogen geeft.”

Mandjes BEACH-aandelen (boekingssites, entertainmentbedrijven, airlines, cruisemaatschappijen en hotelketens)
Internationaal mandje Afgelopen 

12 maanden

Europees mandje Afgelopen 

12 maanden

Royal Caribbean 84% Carnival Cruises 43%
Delta Air Lines 54% Booking 43%
Carnival Cruises 43% Fluidra 39%
Booking 43% Melia Hotels 31%
Intercontinental Hotels 42% Edreams 27%
Hilton 40% Accor Hotels 24%
Marriott 33% Ryanair 20%
Live Nation 25% IAG 17%
Expedia 21% Aena 17%
Ryanair 20% NH Hotels 17%
Airbnb 16% Tui 3%
Norwegian Cruise Lines 15% Flutter Entertainment 1%
Walt Disney 4% Amadeus -2%
American Airlines 0% Evolution -4%
Las Vegas Sands -26% Lindblad Expeditions -33%
Totaal 46% Totaal 24%

In het verleden behaalde resultaten vormen geen indicatie voor toekomstige resultaten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.