Bayer AG werd opgericht in 1863 in Barmen, Duitsland. De onderneming boekte haar eerste succes met het product ‘aspirine’. Na een roerige geschiedenis met een aantal zwarte bladzijden, waaronder de commercialisering van heroïne van 1898 tot 1910 en oorlogsmisdaden in de Tweede Wereldoorlog (mosterdgas), heeft het bedrijf zich ontpopt tot een grote multinational in de farmaceutische en chemische industrie.
Het merendeel van de omzet wordt bepaald met producten voor de gezondheidszorg en met merken die we allemaal kennen; Aleve, Rennie en Supradyn. Ook de anticonceptiepil Yasmin en de Mirena spiraal en diverse antibiotica en specialistische medicijnen voor o.a. de bestrijding van hart- en vaatziekten, bloedstolling, MS en kanker behoren tot de portefeuille van Bayer. Maar het bedrijf produceert eveneens vitamines, medicijnen voor dieren en is actief in de productie van middelen voor gewasbescherming voor de landbouw.
In 2014 kocht Bayer het consumentengedeelte van Merck voor ongeveer 14 miljard dollar. Hierbij werden merken als Dr. Scholl, Claritine (anti-allergie medicijn) en Coppertone (Amerikaanse zonnebrandproducten) aan de portefeuille toegevoegd. Bayer vindt deze ‘over the counter’ medicijnen, ondanks de lagere marges, interessant omdat gebleken is dat consumenten heel trouw blijven aan het merk. Daar bovenop voorziet men met de verwachte welvaartsgroei in Azië ook daar een sterke groei. Bayer behoort in deze tak van sport dan ook tot de top drie in de wereld.
Bayer blijft daarnaast enorm investeren in de pijplijn van nieuwe medicijnen. De huidige pijplijn kent al veel medicijnen; achttien in fase 1, tweeëntwintig in fase 2 en achttien in fase 3. Volgens JP Morgan negeert de markt deze sterke pijplijn van de onderneming en ook zakenbank Goldman Sachs is positief gestemd. Voor 2017 hanteert Bayer zelf als doelstelling voor de winstmarge bij de pharmaceuticals een bandbreedte van 32 tot 34 procent, ten opzichte van 30,7 procent een jaar geleden.
Afgelopen oktober bracht Bayer een gedeelte van de aandelen van haar divisie Materials, met onder andere diverse polymeren, onder de naam Covestro naar de beurs. Hiermee haalde men 1,5 miljard euro op. Deze opbrengst zal gebruikt worden voor het aflossen van schulden en waarschijnlijk ook voor extra dividendbetalingen aan bestaande aandeelhouders. Vanwege het tegenvallende sentiment onder beleggers ten tijde van de beursgang, heeft Bayer minder aandelen naar de beurs gebracht dan oorspronkelijk beoogd. Moeder Bayer bezit momenteel nog 69 procent van Covestro. Naar verwachting zal Bayer langzaamaan meer aandelen op de markt brengen.
De koers van het aandeel van Bayer is sinds het hoogtepunt in april 2015 met zo’n 25 procent gedaald en noteert invoegen: ook nog steeds behoorlijk onder het niveau van eind 2014. De voornaamste reden voor het pessimisme van de afgelopen maanden waren zorgen over één van de best verkopende medicijnen van het bedrijf; Xarelto, een bloedverdunner. Wat betreft dit medicijn Xarelto bestaat de kans dat bij een bepaalde bloedstollingstest een machine defect was, waardoor van sommige patiënten de verkeerde waarden zijn doorgegeven. Bayer is, samen met Duke University Research Centre, zelf van mening dat de defecte machine geen invloed heeft gehad op de testresultaten. Waarschijnlijk zullen er nieuwe, onafhankelijke testen worden uitgevoerd om dit opnieuw te onderzoeken.
Op de huidige waardering is het aandeel zeker niet duur. Op basis van de verwachte winst van 2016 bedraagt de koerswinstverhouding 14 en in 2017 daalt deze zelfs naar 12,7. Bayer betaalt een dividendrendement van 2,25 procent. Daarmee voegt het aandeel na de recente daling een gezonde dosis vitamines toe aan een goed gespreide beleggingsportefeuille.
Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Bayer in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten.
Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer