Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Apple is nog steeds aantrekkelijk

Afgelopen kwartaal heeft Apple een winst gemaakt van 18,3 miljard dollar. De totale omzet bedroeg in het afgelopen kwartaal 75,8 miljard dollar. Duizelingwekkende getallen als u het mij vraagt. Het is interessant om te kijken uit welke componenten die omzet en winst bij Apple bestaat.

Maar liefst 68% van de omzet komt uit de verkoop van Iphones. 9% is afkomstig van de Mac computers en tevens 9% van de Ipads. Dan wordt er nog 8% uit services behaald en tot slot 6% uit overige activiteiten.

Hieruit valt af te leiden dat de Iphone op dit moment de core business is van Apple. En alhoewel eerder genoemde omzet een recordomzet is voor Apple maken de investeerders zich hier enige zorgen over. Men ziet een stagnatie en wellicht een kleine krimp in de verkoop van Iphones voor komende kwartalen. Topman Tim Cook waarschuwde dan ook voor een wat lagere verkoop in het komende kwartaal.

Hier zijn meerdere redenen voor. Ten eerste is de markt voor mobiele telefoons volwassen aan het worden, wat wil zeggen dat veel mensen in ontwikkelde en opkomende landen inmiddels in het bezit zijn van een mobiele telefoon. Tevens wordt de stagnatie van de wereldeconomie aangevoerd als reden voor de wat mindere groei van de verkoop van Apple. Met name de groeivertraging in China zou Apple parten spelen. Van de opkomende landen is China verreweg de belangrijkste markt voor Apple. Doordat de dollar is gestegen is het voor consumenten in landen buiten de VS duurder geworden om een Iphone aan te schaffen. Bij de introductie van de Iphone 6 zag je wereldwijd een sterke omzetstijging terwijl de Iphone 6s het wat minder lijkt te doen. Door de hoge kwaliteit van de Apple producten is het tevens zo dat men lang met de producten doet tot ze aan vervanging toe zijn.

De afgelopen 6 maanden is het aandeel Apple 20% gezakt in koers. Er zijn zelfs profeten die voorspellen dat Apple uiteindelijk Nokia achterna gaat. Mijn mening is dat Apple nog steeds een zeer interessant bedrijf is voor investeerders. Ze hebben een enorme cashpositie en een aantrekkelijke koers/winst verhouding van 10 op dit moment.

Wat je wel vaker ziet bij bedrijven als Apple is dat als ze een nieuwe introductie doen (bijv de Iphone 6) je een piek in de omzet ziet die later weer wat afzwakt. De enorme middenklasse in China zal Apple producten blijven kopen ook al bestaat er stevige concurrentie van bijvoorbeeld merken als Samsung en Huawei. Op termijn is India ook een interessante groeimarkt voor Apple, al is hier de middenklasse kleiner en is de infrastructuur verre van optimaal. Het zou zo maar kunnen dat Apple met de introductie van de Iphone 7 in het najaar weer een nieuw omzetrecord neerzet, zeker als de wereldeconomie meewerkt.

Buiten de Iphone investeert Apple op dit moment in andere product categorieën die in de toekomst nog wel eens positief kunnen verrassen. De Apple watch is al enige tijd op de markt en alhoewel de verkoop tot nu toe wat tegenvalt zal dit product in de toekomst waarschijnlijk belangrijker worden voor Apple. Maar denkt u ook aan de eindeloze mogelijkheden met Apple pay en Apple music. Tevens schijnt Apple bezig te zijn met een Apple car.

Dennis Nieuwenhuizen
Helliot Vermogensbeheer

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *