De opwinding en hype rond Artificial Intelligence (AI) hebben de halfgeleideraandelen naar hun hoogste aandelenwaarderingen sinds januari 2010 geduwd. Het Amerikaanse Nvidia, producent van computerhardware, is nu gewaardeerd op een torenhoog niveau. Teleurstelling voor beleggers ligt op de loer.
Het grootste deel van de kracht van de aandelenmarkt in de afgelopen week is afkomstig van AI-gerelateerde aandelen, terwijl de meerderheid van de groeiaandelen een daling vertoonde. Daarmee komt een onevenwichtigheid in de aandelenmarkt aan het licht.
Het belangrijkste risico voor AI-gerelateerde aandelen is nu dat de verwachtingen te hoog gespannen zijn, waardoor deze aandelen alleen maar zullen teleurstellen, zoals in het verleden met andere gehypte aandelen is gebeurd. Onder het AI-oppervlak is er zwakte in aandelen.
Als we kijken naar de wereldwijde aandelenkoersen van de afgelopen week, dan zien we een lichte daling. Het mandje met halfgeleiders valt echter op met een rally van 6,7%. De AI-hype wint aan kracht en de CEO van Nvidia spreekt over een nieuw tijdperk van 10 jaar. Kijken we echter buiten de segmenten die verband houden met AI, dan daalde vorige week de overgrote meerderheid van de groeicategorieën in de wereldwijde aandelenmarkt.
Get into AI-hype
De ‘get into AI’-hype heeft de halfgeleiderindustrie naar haar hoogste waardering ooit geduwd, gemeten op 12-maands EV/Ebitda, waarbij de verwachtingen voor de Ebitda in het komende jaar al zijn verdisconteerd. Met 18,7x is de halfgeleiderindustrie nu 72% hoger gewaardeerd dan de wereldwijde aandelenmarkt. Daardoor stijgen de verwachtingen naar een niveau, waarbij een grote teleurstelling voor beleggers op de loer ligt.
Nvidia, de toonaangevende fabrikant van GPU’s die worden gebruikt bij AI-ontwikkelingen en -onderzoek, is de koploper in de huidige AI-hypefase. De waardering van Nvidia heeft niveaus bereikt die moeilijk te accepteren zijn. De verwachtingen rond dit aandeel zijn ongelooflijk hoog.
Echo van dot-comzeepbel
In veel opzichten voelt de huidige AI-zeepbel aan als een echo van de internetzeepbel rond het jaar 2000 en in recente tijd de crypto- en blockchainzeepbel. Er is een groep influencers op sociale media die AI aanbeveelt om te profiteren van het ‘volgende ding’. Het verstoort de verwachtingen van mensen over de toekomst waardoor bubbels ontstaan op openbare aandelenmarkten.
Weet u nog dat ons werd beloofd dat blockchain en zelfrijdende auto’s een revolutie op financiële markten teweeg zouden brengen en het mogelijk zouden maken om aan je cappuccino te nippen terwijl je auto je naar je werk bracht?
Peter Garnry, hoofd Aandelenstrategie Saxo Bank
Mijn indruk is dat AI niet een hype is maar eerder een trend, waarin ik dan toch enig beloof en belang aan hecht.
AI biedt zeer veel positiefs op verscheidene vlakken. Misbruik AI, zoals in alles, zal uiteraard niet helemaal te vermijden zijn. Aan alles een + en een -.
AI vergelijken met Echo van dot-com-zeepbel lijkt mij echt niet terecht.
Een bitcoin of welk ander crypto is inderdaad voorgebakken lucht, zonder enig wezenlijke inhoud, waar je dan ook niets kan mee aanvangen.
Laat ons eerlijk zijn, AI is heel wat anders, wezenlijks, waarmee op vele vlakken zeer positieve bijdrage en vooruitgang kan geboekt worden in diverse takken. Geef toe AI is geen gebakken lucht. Dat zal in de komende jaren wel bewezen worden.
Persoonlijk blijf ik sterk geloven in de chipfabrikanten zoals ASMI, BESI en uiteraard ASML, en vanzelfsprekend MSFT, GOOGL, AMZN, AAPL en andere grote jongens. Niet elke belegger, hoe kritisch ook, belegt in Durbuy of Dubai.
Wel Kritische Belegger? Vandaag 24-05-2024, bijna een jaar na mijn vorige opinie.
Je ziet, kritisch zijn is goed, en moet, maar … er is een maar.
Het bewust en logisch afwegen tussen kansen en risico’s bepaalt het buikgevoel dat
te betrouwen kan zijn.
Als je kritiek brengt op zaken die je niet bij voorbaat weten kunt, wees dan zeer kritisch
over je eigen denken. Goodluck.
Waardering op de beurs voor NVDA, op één jaar tijd, van 379,80 USD naar 1.069,07 USD
Nog maar eens een bewijs dat De Kritische Belegger wat meer kritisch mag zijn in zijn eigen denken.
Er zijn of course de geopolitieke spanningen (China Taiwan VS) die nog veel roet in het eten kunnen
gooien, maar er is ook de logische noodzaak aan toepassingen AI. En die vraag wereldwijd zal zeker
nog enige (lange) tijd aanhouden.
En geloof me maar, beste redacteurs van De Kritische Belegger, wat we met zekerheid weten is dat
AI géén luchtbel is. Take it in your mind. We horen of lezen elkaar over een jaar.