Aandeel Tesla loopt een deuk op

Het aandeel Tesla is gisteren fors gezakt. De koers kelderde ruim 14,5% naar $151,16 vanwege een teleurstellende omzet. Tesla was de slechts presterende aandeel binnen de technologiebeurs Nasdaq-100. Ook de winstvooruitzichten konden de beleggers niet bekoren. Tesla¬†was de nieuwe rijzende ster op de Amerikaanse beurs. De koers steeg, voordat de cijfers bekend werden gemaakt met 500% waardoor de waardering van de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s steeg naar 294 maal de verwachte winst. Wij hebben gewaarschuwd voor de hoge waardering van dit aandeel. Tesla was in onze ogen een speculatief aandeel.

“De verwachtingen waren wel erg voor de realiteit uitgelopen. Topman Elon Musk bewees dat hij de verwachtingen kon verslaan en beleggers verwachtten dat hij dit kunstje weer zou flikken”, aldus automobielanalist Phil Gott van IHS Automotive.

Het aantal afleveringen van Model S bedroegen 5.500 in het derde kwartaal. Brian Johnson, een analist werkzaam bij zakenbank Barclays had het aantal afleveringen gezien op 5.820. De prognose van Dan Galvas van Deutsche Bank was 5.850 auto’s in het derde kwartaal.

Tesla voorziet het aantal afleveringen net onder de 6.000 auto’s in het vierde kwartaal met een aangepast winst die in lijn ligt met het resultaat in het derde kwartaal. Exclusief buitengewone lasten en baten bedroeg de winst per aandeel 12 dollarcent in het derde kwartaal. Een jaar geleden in dezelfde periode maakte het bedrijf nog een verlies van 92 dollarcent. De gemiddelde verwachting van negen analisten gepolst door persbureau Bloomberg voor de winst per aandeel bedroeg 10 dollarcent per aandeel.

Op 30 oktober hebben wij in een artikel gewaarschuwd voor de te hoge waardering van het aandeel.

Wij schreven: “De analist van Barclays Bank, Brian Johnson waarschuwt ervoor, dat meevallende cijfers de waardering van het aandeel nog verder omhoog kunnen duwen, liever gezegd naar een te hoog niveau. Te hoge waarderingen verhogen alleen nog maar het speculatief karakter van het aandeel. Zijn koersdoel is dan ook $ 141.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.