China’s smartphone-producenten blijven marktaandeel winnen ondanks de dominantie van de grote twee: Apple en Samsung. De draadloze race heeft wel trekjes van de wedloop in de jaren ‘60 tussen de Verenigde Staten en de toenmalige Sovjet-Unie om als eerste iemand op de maan te zetten. Men verwacht op het gebied van de draadloze netwerken een nek-aan-nekrace tussen de Verenigde Staten en China. Topman Rajeev Suri van Nokia stelt dat degene die de macht grijpt degene is die het eerst op grote schaal zijn netwerken operationeel heeft.
Een dergelijke strijd kan gunstig uitpakken voor de grote aanbieders van draadloze netwerken (5G). De wereld kent er grosso modo drie: Ericsson, Huawei en Nokia. De benodigde apparatuur om 5G tot stand te kunnen brengen (Radio Access Network, RAN), bestaat uit krachtige basisstations in torens die mobiele telefoons met elkaar kunnen verbinden. Ericsson heeft 30 procent van de RAN-markt, Nokia 26 procent en Huawei 32 procent.
Zware saneringen
Nokia en Ericsson hebben alle twee een zware saneringsoperatie achter de rug. Zo verkocht Nokia naast diverse onderdelen de mobiele telefoontak en werden met de gelden die dat opleverde Siemens Networks en Alcatel-Lucent overgenomen. Na deze transacties is de concernomzet van Nokia met 23 procent gedaald ten opzichte van vijf jaar geleden. De kostenbesparingen van 1,2 miljard euro liggen op schema. Daarmee lijkt de saneringsronde tot een einde te komen. Zo verklaarde Suri klaar te zijn om voor het einde van dit jaar een begin te maken met de uitrol van 5G. Dit in tegenstelling tot eerdere verwachtingen dat het ergens in 2019 zou gebeuren.
Het slechte nieuws is dat de complexiteit van de uitrol van 5G tot een in eerste aanleg trage groei kan leiden. Het ziet er nu namelijk naar uit dat 5G in twee fasen zal worden uitgerold. Beiden zijn omgeven met enige onzekerheid. De eerste fase is de eenvoudige. Na uitrol zullen smartphones, uitgerust met de nieuwe chips van Qualcomm, draadloos connecteren met een snelheid van 2 miljard bits per seconde, enkele malen sneller dan we nu gewend zijn. Aan dergelijke gepimpte smartphones zal natuurlijk ook een prijskaartje gehangen worden. De verkoop van Apple’s iPhone X gaf aan dat volgens Apple zelf consumenten wereldwijd bereid zijn een hogere prijs te betalen voor nog meer snelheid.
De tweede fase
De tweede fase is gecompliceerder, maar ook interessanter. Daarin gaat het niet slechts om de connectie tussen mobiele telefoons, maar ook tussen robots, cobots en autonoom rijdende auto’s. Hiervoor is meer netwerkveiligheid nodig die nog gebouwd moet worden. Volgens deskundigen wordt deze industriële toepassing van 5G de meest complexe ooit in de geschiedenis van draadloze updates.
Nu is het dus de verwachting dat de grote uitrol in Japan, China, de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Noord-Europa in 2019 en 2020 zal plaatsvinden. De technologie is klaar en er zal in de loop van dit jaar worden proefgedraaid. In de praktijk houdt dat in de omzetten van de netwerkbedrijven in eerste instantie nog weinig groei zullen vertonen. Pas in de loop van 2019 wordt de eerste vraag van operators verwacht.
Matig jaar achter de rug
Nokia heeft een matig 2017 achter de rug. De rapportage van de vierde kwartaalcijfers leidde echter tot een forse boost in de koers. Direct na de rapportage van de beter dan verachte cijfers steeg de koers met 9 procent. Dit in tegenstelling tot Ericsson, dat met 9 procent daalde na de publicatie van zijn cijfers. De hoogste koers ooit bereikte Nokia in 2000 met 60 euro. In 2007, voor de introductie van de iPhone deed Nokia nog 26 euro.
Over het eerste kwartaal bleek dat de orderinstroom vanuit de Verenigde Staten al goed op gang komt. Nokia verwacht voor de tweede helft van het jaar een verdere verbetering van de markt voor netwerken. Daarom herhaalde Nokia de eerder afgegeven verwachtingen. De operationele winstgroei zal naar verwachting van Nokia in 2020 oplopen naar 12 tot 16 procent. De uitrol van 5G zal naar verwachting tot een hogere winst moeten gaan leiden. De koerswinstverhouding van Nokia bedraagt momenteel 18 keer de getaxeerde winst over 2018. De balans van Nokia lijkt gezond met een schuld van 9 procent van de totale bezittingen. Naar mijn mening kunnen de aandelen nu (nog) voor een acceptabele prijs kopen. Bovendien worden beleggers door Nokia beloond voor het wachten met een dividendrendement van 4 procent.
Auteur heeft privé geen positie, cliënten hebben het aandeel Nokia in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.
Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer
Start met Automatisch Beleggen
De gamingsector floreert op de beurs. Beleggers die er op de lange termijn van willen profiteren, moeten hun risico's diversifiëren.
De aandelen van elektrische autofabrikant Tesla zijn dinsdag met bijna 20 procent (!) Gestegen. De sterkste dagelijkse toename in een jaar !
Met open vastgoedfondsen waren beleggers tot nu toe vaak aan de winnende kant. Maar nu moet u uw portefeuille eens nader bekijken.
Er is weer een stukje geschiedenis geschreven. De waarde van de Europese bankensector ligt nu onder die van de techsector.