skip to Main Content

Vijf dingen die u niet wist over dividenden

Beleggers van de oude stempel kiezen vaak aandelen met een behoorlijke dividenduitkering. De belangrijkste reden is, dat dividenden de belegger van een geregeld inkomen voorzien. Koersstijgingen, hoe mooi ook, kunnen van de ene op de andere dag verdampen. Bovendien verhogen dividenden het totale beleggingsresultaat (koersstijging plus dividendrendement).Bedrijven op hun beurt keerden graag dividend uit om beleggers aan zich te binden. Tot de jaren tachtig van de vorige eeuw gingen aandelenkoersen maar heel geleidelijk omhoog. Dividenduitkeringen waren daarom hoog. Tot de genoemde jaren tachtig bedroeg de uitkering gemiddeld 55% van de winst om daarna terug te zakken tot 35%. Dat was voor een groot deel te wijten aan de belegger zelf. Die kreeg meer en meer belangstelling voor koerswinst.

Na de crisis van 2000-2002 is de belangstelling voor het dividend weer teruggekeerd en sinds de crisis van 2008 staat het weer in het brandpunt van de belangstelling. De reden is duidelijk. Jarenlang kwamen koersen amper of niet van hun plaats. Wilde de belegger toch rendement behalen, dan was dividend de enige optie. Het was trouwens voor bedrijven ook weer de enige mogelijkheid om de trouwe belegger te belonen.

Vijf trends, waarvan u moet weten

Een beginnende belegger, die op zoek is naar dividendaandelen, doet er goed aan om zich goed te oriënteren, want ook hier bevinden zich de nodige beren en valkuilen op de weg.

1- Verstandige dividendbeleggers hebben een voorkeur voor bedrijven die decennia lang dividend hebben uitgekeerd. De reden voor deze voorkeur is duidelijk. Deze bedrijven kunnen bogen op een beproefd businessmodel. De kans op negatieve verrassingen is daarom kleiner. Een enkel bedrijf kan zelfs bogen op een dividendgeschiedenis van meer dan 100 jaar. De Bank van Montreal kent zelfs een geschiedenis die terug gaat tot 1829.

2 – Het zal menig belegger, die zweert bij koersstijgingen, verbazen dat juist het dividend de solide basis vormt voor de vermogensopbouw. Tussen 1910 en 2010 zorgden dividenduitkering en groei van het dividend voor 90% van het totale rendement voor beleggers. Op de lange termijn is dividend dus te verkiezen.


3 – Maar tijd is niet de enige doorslaggevende factor. Er is nog een tweede. Beleggers letten er ook op of bedrijven hun uitkering jaar in jaar uit verhogen. Dat zijn er maar een handjevol en staan bekend onder de naam Dividend Aristocrats. Bedrijven, die tot dit eliteclubje behoren, hebben hun dividend minimaal 25 jaar op rij verhoogd. De onbetwiste kampioen in dit opzicht is de Amerikaanse fabrikant Diebold die maar liefst 60 jaar op rij zijn uitkering verhoogd heeft.

4 – De slimme belegger weet ook, dat het niet altijd verstandig is om een keuze te maken op basis van verwacht dividendrendement. Daar kan men zich lelijk aan branden, zo wijst onderzoek over een periode van 60 jaar uit. Het blijkt dat er dan verliezen kunnen optreden tot wel 40%. In voorkomende gevallen bleek het hoge dividendrendement een gebrek aan strategie bij de betreffende bedrijven te moeten verdoezelen, waardoor de koersen van aandelen tuimelden.

5 – De dividenduitkering was 100 jaar geleden veel hoger dan aan het begin van deze eeuw. Dat kunt u aflezen aan onderstaande figuur. Daar staat echter tegenover dat koersstijgingen van aandelen in die dagen nog amper voorkwam. Dat kwam zo weinig voor, dat inspelen op een mogelijke koersstijging beschouwd werd als een vorm van gokken.

INVINCO

De les blijft echter altijd weer dezelfde. De verstandige belegger weet dat het niet van wijsheid getuigt de dividendstromen te versmaden.

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

DIT VINDT U MISSCHIEN OOK INTERESSANT

Recente reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Hoe kunnen we u helpen ?

Recente Artikelen

Abonneer u om updates te ontvangen!

Archieven


Back To Top
×Close search
Zoeken
LAAT ME U HELPEN