Deze beurscorrectie biedt instapmoment

De huidige correctie op de aandelenmarkten kunnen ook een kans in plaats van een bedreiging betekenen. De gedaalde koersen kunnen een goed moment aangeven om in te stappen. Dat schrijft Maurijn Bakker, kennismanager bij het ING Investment Office. Op de lange termijn zijn zij namelijk nog steeds positief over de wereldeconomie. Beleggers moeten er wel rekening mee houden dat we op dit moment midden in het cijferseizoen zitten: bedrijven maken de resultaten over het derde kwartaal bekend. Door de vertragende economische groei zijn de winstvooruitzichten van sommige bedrijven minder positief. De komende weken komen er zowel uit de VS als Europa nog veel cijfers die de beurzen richting kunnen geven.

Tot ongeveer een maand geleden legde het beleggingsjaar 2014 beleggers geen windeieren. Beurzen wereldwijd stonden op de hoogste niveaus ooit, beleggers waren zeer optimistisch. Maar deze maand worden beleggers steeds nerveuzer en het optimisme brokkelt af. Nu zien we op de meeste beurzen stevige dalingen. Al eerder gaven wij aan te verwachten dat het optimisme op de aandelenmarkten zou kunnen leiden tot correctie. Hieronder het commentaar van ING Investment Office

Wat is er aan de hand?

Beleggers maken zich zorgen om de wereldwijde economische groei. Zelfs de recente relatief hoge groei in de Verenigde Staten wordt met argwaan bekeken, aangezien de inflatieverwachtingen daalden. Aandelen in Europa daalden fors en de Aziatische markten volgen Amerika en Europa. De zorgen van beleggers zijn terecht. De economieën draaien nog onder hun capaciteit en aandelenbeleggers zijn te enthousiast geweest.

Slechtere cijfers

Het eerste duidelijke signaal was de stijgende Amerikaanse dollar in september. Deze werd gevolgd door een sterk dalende olieprijs. In Europa nam de industriële productie in de eurozone in augustus met 1,8% af. Dat is iets meer dan de -1,6% die werd verwacht. De rentes van Zuid-Europese staatsobligaties – vooral de Griekse 10-jaars staatsobligaties – lopen inmiddels flink op. Verder verzwakken de laatste tijd veel sentimentsindicatoren sterk. Niet alleen in Europa, maar ook in de Verenigde Staten. De zorgen rond de uitbraken van het Ebola-virus blijven boven de markt hangen en ook de onrust rondom Rusland is nog steeds niet weggenomen. En er zijn vraagtekens of China de omslag van een investeringsgeleide groei-economie naar een consumentgeleide kan maken.

Europa verzwakt

Lange tijd werd Duitsland gezien als de economische motor van Europa. Maar het Duitse ministerie van Economische Zaken stelde de groeiverwachtingen onlangs neerwaarts bij. Voor 2014 verwachten ze een groei van 1,2%. In april was dit nog 1,8%. Voor volgend jaar verwachten ze 1,3%, terwijl dit in april nog 2% was. Dit zijn natuurlijk geen positieve berichten, maar ze zijn niet zo verrassend dat ze tot een schok op de beurzen hoeven te leiden. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelde de groeiverwachtingen voor Duitsland en de eurozone in zijn geheel al eerder neerwaarts bij. Met een krimp van 0,2% in de eurozone in het tweede kwartaal en de – tot nu toe – teleurstellende macrocijfers in het derde, was een verlaging van de groeiverwachtingen logisch.

Grootste angst: deflatie

Maar de grootste angst van de markt is de kans op deflatie. Zo stegen de consumentenprijzen in de eurozone in september maar met 0,3% jaar op jaar, ten opzichte van 0,4% in augustus. De Europese Centrale Bank (ECB) streeft een inflatiepercentage na van net onder de 2%. Maar het is de vraag of het opkoopprogramma van de ECB zijn vruchten nog gaat afwerpen en de kredietgang in de reële economie in Europa op gang kan krijgen. Dit zou de inflatie kunnen laten stijgen, maar veel beleggers vrezen dat de ECB bijna door zijn munitie heen is.

Ook redenen om positief te zijn

Naast de genoemde zorgen zijn er wel degelijk redenen om toch ook voorzichtig positief te zijn. Als we vooruit kijken dan zien we een toenemende bereidheid van overheden om te hervormen. Centrale banken staan klaar om met nieuwe onorthodoxe maatregelen de economieën en de financiële markten te ondersteunen. De lagere olieprijs heeft ook een stimulerende werking: energie wordt goedkoper. Met name in de VS is dat positief voor consumenten. Deze houden zo meer geld over om aan andere zaken te besteden.

Kans of bedreiging?

Daarom kan de huidige correctie op de aandelenmarkten ook een kans in plaats van een bedreiging betekenen. De gedaalde koersen kunnen een goed moment aangeven om in te stappen. Op de lange termijn zijn wij namelijk nog steeds positief over de wereldeconomie. Beleggers moeten er wel rekening mee houden dat we op dit moment midden in het cijferseizoen zitten: bedrijven maken de resultaten over het derde kwartaal bekend. Door de vertragende economische groei zijn de winstvooruitzichten van sommige bedrijven minder positief. De komende weken komen er zowel uit de VS als Europa nog veel cijfers die de beurzen richting kunnen geven.

Geen paniek

Een vertragende economie betekent niet automatisch dat aandelenkoersen ook dalen. De beleidsrente van centrale banken blijft voorlopig laag. Hierdoor blijven de financieringscondities voor bedrijven en overheden zeer gunstig. Voor beleggers die investeringsmogelijkheden zoeken blijft dan de vraag: ‘waar kan ik in beleggen?’. Het is goed mogelijk dat aandelen dan als beste optie uit de bus komen, wat weer kan leiden tot stijgende aandelenkoersen. Tot voor kort waren beleggers erg optimistisch, maar door dit optimisme zijn ze extra gevoelig voor negatieve berichten. De recente tegenvallers zorgen nu voor een schrikreactie op de beurzen, maar deze kan heel goed van tijdelijke aard zijn. Het is daarom belangrijk om te blijven letten op de fundamentele economische ontwikkelingen en niet teveel de kortetermijneffecten te laten leiden.

1 gedachte over “Deze beurscorrectie biedt instapmoment”

  1. Zal je denken?..

    Kijk, waar ING de, een, drijfveer ziet voor aandelenindexen, economie, zo denken velen. Maar economie is geenszins van belang voor een aandelenindex, het wordt er daarentegen wel altijd bij betrokken vanwege de ‘verklaringsfactor’ voor een index…

    Ik zou nog even wachten met instappen.., en dat doe ik dus ook.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.