De markten zijn in de ban van goedkoop geld die de aandelenkoersen naar recordhoogtes hebben gebracht. Die forse stijging is niet gerechtvaardigd als gekeken wordt naar het economisch nieuws. Dat schrijft de BIS, de toonaangevende club van centrale banken, in haar kwartaalrapport. De snelle stijging heeft de beurzen kwetsbaar gemaakt voor een verandering in het marktsentiment. De 7% daling van de Japanse Nikkei is daar een voorbeeld van.
Volgens de financiële institutie werden de markten gedomineerd door het Japanse beleid om de geldhoeveelheid (de monetaire basis) tegen eind 2014 te verdubbelen, Deze nieuwe fase van monetaire verruiming (waarbij ook de Europese Centrale Bank de rente met 0,5% verlaagde) werd doorgevoerd op hetzelfde moment dat er enige tekenen van de Amerikaanse economie te zien zijn. Het sentiment op de beurzen werd hierdoor gestuwd en daardoor stegen de koersen tot nieuwe hoogtes.
De sterke prestatie van de Europese beurzen, ondanks dat het economisch nieuws slecht was, toont volgens de BIS aan dat de centrale banken achter het stuur zitten en het gedrag van beleggers beïnvloeden. Het vooruitzicht van lage rentes op de obligatiemarkten zette hen om te zoeken naar rendement in bedrijfsobligaties en schuldpapier van de zuidelijke Europese landen. Dus een beweging van de kern naar de periferie. Hiermee werd de uitgifte van staatsleningen in landen zoals Spanje makkelijker. De overvloed aan goedkoop geld tezamen met de lage beweeglijkheid schiep volgens de club van centrale banken een omgeving waarbij risiconemen aangemoedigd werd (zie onderstaande grafiek).
Rally op beurzen ondanks onzekerheid
Ondanks de nog steeds onzekere vooruitzichten van de wereldeconomie stegen de koersen van aandelen verder. Beleggers hoopten op een verdere stimulering door centrale banken. De snelle stijging heeft volgens de BIS aandelen kwetsbaar gemaakt voor een verandering in het marktsentiment. De 7% daling van de Japanse Nikkei is daar een voorbeeld van.
Rente begint te stijgen
Halverwege mei begon te rente op de Japanse staatsobligaties te stijgen. De verwachte inflatie begon namelijk op te lopen. Het beleid van de Japanse centrale bank om de inflatie te versnellen heeft namelijk een keerzijde en dat is dat beleggers een hogere vergoeding gaan vragen. De markten houden ook het beleid van de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, nauwlettend in de gaten. Een mogelijke afbouw van de monetaire verruiming zetten de koersen op Wall Street onder druk. Tot nu toe zijn het slechts speculaties maar het toont aan hoe kwetsbaar de markten zijn. Deze speculatie zette ook aan tot een rentestijging op de Amerikaanse staatsobligaties. De BIS waarschuwt voor verder oplopende rentes bij een verder herstel van de economie. Tegelijkertijd is een oplopende rente een zeer belangrijk risico van huishoudens, bedrijven en overheden. Die kunnen dan mogelijk hun schulden niet meer aflossen.
Haha,men begrijpt iets niet en dan moet er gewoon een verklaring komen. Wees er maar gewoon zeker van dat dit het patroon van markten is, en is geweest, niet beïnvloed door het éen of het ander.