Wijst de halfgeleidersector de weg uit het dal ?

De Nasdaq Composite Index heeft het de afgelopen 13 jaar meer dan goed gedaan. Zo zijn vijf techbedrijven door de barrière van een marktkapitalisatie van $ biljoen gebroken. Maar aan alle goeds komt een einde, zo luidt een valide gedachte. Veel aandelen zijn de afgelopen tijd geslacht. Dat neemt niet weg dat bij de huidige top20 er slechts vier niet-techbedrijven behoren. De dominantie van tech lijkt een gegeven.

Of misschien toch niet! Aan alles komt immers een einde. Is de huidige kaalslag een begin van het einde van de techdominantie of is het twee stappen terug doen om daarna weer door te stomen?

Neem nu de halfgeleiderbedrijven. Grote namen als Invidia en bijvoorbeeld ASML hebben tientallen procenten ingeleverd aan waarde. Toch blijven veel analisten erop hameren dat de halfgeleider steeds onmisbaarder wordt in de wereldeconomie. Bij Micron Technology hebben ze becijferd dat er in 2021 1 gigabyte aan data is gecreëerd per uur en per persoon.

Bij Micron hopen ze uiteraard dat deze voortdurende explosie van nieuwe data de vraag naar halfgeleiders alleen maar zal doen toenemen. De verwachting is ook dat de ene vraag de andere zal uitlokken. Meer data betekent bijvoorbeeld meer software en AI om de zaak op te slaan, te beheren en te analyseren. En dan te bedenken dat de producenten van halfgeleiders anno 2022 nog steeds niet aan de vraag kunnen beantwoorden.

Er is echter ook een een keerzijde, een beerscenario. Stel dat de consument, onzeker door oorlog en inflatie, op zijn handen gaat zitten en een koperstaking begint. Hij/zij heeft even geen oog voor de laatste games of gadgets. Dat kan heel kwalijke gevolgen hebben. Dat leert het voorbeeld van China. Daar is de markt voor smartphones in het 1ste kwartaal van 2022 nagenoeg ineen geklapt.

Dat liegt er niet om, maar toch. Analisten maken zich nog in meerderheid zorgen of een bedrijf als Invidia wel voldoende voorraden van zijn onderaannemers kan krijgen om aan de enorme vraag te voldoen.

Het zou zomaar kunnen dat de halfgeleidersector gaat uitwijzen of het tijdperk van tech echt over zijn hoogtepunt heen is of dat er inderdaad slechts enkele stappen terug gezet worden om daarna weer met volle kracht op te stomen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.