Wanneer de eerste 5 beursdagen van het jaar een stijgende lijn vertonen verloopt de rest van het jaar in 86 % van de gevallen in dezelfde richting. Het is wat dat betreft een redelijk betrouwbare beurswijsheid dat januari de toon zet voor de rest van het jaar. Omgekeerd ook overigens. Vorig jaar begonnen de eerste dagen in mineur en het vervolg kennen we. Tot op heden is het nieuwe jaar voortvarend gestart met een niet onaardige koersrally. Er is dit jaar echter nog een zeer belangrijk feit waar rekening mee gehouden dient te worden. Er staan meer liquiditeiten op een schamele rente aan de zijlijn dan ooit tevoren. Een verdere voortzetting van de begin dit jaar ingezette stijging is alleen mogelijk wanneer deze ongekende hoeveelheid geld weer richting beurs gaat stromen.
Volgens recente cijfers van de Federal Reserve Board is het bedrag aangehouden in de VS in risicoloze geldmarktfondsen voor het eerst sinds 15 jaar groter dan het belegde vermogen in aandelenfondsen. In de VS is het belegde vermogen in aandelenfondsen het afgelopen halfjaar gehalveerd tot 3.600 miljard dollar. Het in geldmarktfondsen geparkeerde geld is daarentegen inmiddels aangegroeid tot maar liefst 3.700 miljard dollar. En dat is twee keer zoveel als drie jaar geleden. En dit ondanks alle verwoede pogingen van de centrale bank om beleggers de aandelen zo’n beetje door de strot te duwen door tegelijkertijd andere asset classes zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. De uitzonderlijk populaire 3-maands staatslening – de T-Bill – rendeert momenteel bijvoorbeeld slechts 0,1 %. Nooit eerder was de rente hierop zo laag.
Na het rampzalige jaar 2008 kiezen beleggers vooralsnog echter voor veiligheid en nemen ze deze extreem lage rente graag voor lief. De consensus onder beleggers is momenteel dat de beurzen in de loop van dit jaar nog een bodem neer moeten gaan zetten en dat er pas later ruimte voor een explosieve hausse ontstaat. Wanneer echter nagenoeg iedereen het met elkaar eens is bevindt een markt zich steevast op een keerpunt. Het alom heersende pessimisme is dan reeds in de koersen verwerkt.
En met zoveel geld aan de zijlijn dat nauwelijks enig rendement genereert lijkt een spectaculaire rally een kwestie van tijd. Een mooi voorbeeld hiervan vormde het jaar 1932 toen in een soortgelijke situatie de Dow Jones-index in slechts twee maanden tijd met 111 % in waarde steeg. Het zou overigens nog niet het einde van de baissemarkt inluiden. Die volgde pas later. Wees dus gewaarschuwd wanneer binnenkort iets soortgelijks zou gebeuren. Bearmarket rallies kunnen niet alleen hevig maar ook zeer kort zijn. Het tij zou binnenkort wel eens kunnen gaan keren. Wie steekt de lont in het kruidvat?
Jan-willem Nijkamp
Inmaxxa Vermogensbeheer