Waarschuwingssignaal

Een brandende vraag is wanneer de huidige opleving op de beurzen tot een einde komt. De aandelenkoersen zijn sinds de bodem op 6 maart 2009 fors gestegen. De toonaangevende beursindex S&P 500 inclusief dividend is met liefst 250% opgeklommen. Die opleving werd vooral gestuwd door de monetaire maatregelen van centrale banken. Een ongekend pakket van kwantitatieve verruiming werd gelanceerd. Centrale banken zitten dus aan de knoppen. Als laatste heeft de Europese Centrale Bank (ECB) een duitje in het zak gedaan waardoor de waarde van de euro ingestort is.

Een waarschuwingssignaal die dit jaar optrad is de sterke prestatie van aandelen van kleine bedrijven, de zogenaamde “small caps”. Die hebben beter gepresteerd dan de grotere jongens. Men neemt daarbij de Russell 2000-index en deelt dit door de Russell 1000. Het resultaat is de onderstaande grafiek.

Russell 2000 gedeeld door Russell 1000
Russell 2000 gedeeld door Russell 1000

In de bovenstaande grafiek kunt u zien dat de small caps beter presteren dan aandelen van grote bedrijven. De blauwe lijn stijgt namelijk. Small caps hebben in 2006 gepiekt waarna de daling begon. In 20011 volgde opnieuw een hoogtepunt, net voordat de toonaangevende beursgraadmeter S&P 500 aan een daling van 19,4% begon. Begin 2014 vond er eveneens een piek in de small caps plaats. Deze huidige piek doet denken aan de vorige toppen, tegen de einde van een bull markt in de S&P 500-index. Het hoogtepunt in de small caps kan als een waarschuwingssignaal dienen dat waarderingen van aandelen van grote bedrijven overtrokken zijn en de bull markt in de schemerzone komt. Natuurlijk moet een trend bevestigd wordt door een verdere zwakte en zover is het nog niet.

1 gedachte over “Waarschuwingssignaal”

  1. De Euro was evengoed wel omlaag gegaan, zonder ‘inspanning’ van de ECB… Dat was al duidelijk in de grafiek van zowel de Dollar index als die van Eur/Usd.
    Draghi verkondigde leuk om de Euro naar beneden te halen, omdat dat schijnbaar ergens goed voor is…, en daar voor te zorgen maar in feite heeft hij daar niet aan meegeholpen want de markt is ‘m voor, zoals met alles…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.