Waar beleggen?

Wanneer is het juiste moment om de looptijd van een obligatieportefeuille te verhogen? Waar in aandelen beleggen: de VS of Europa? En biedt de huidige turbulentie in China beleggingskansen? De portfolio managers van Ethenea bespreken de huidige positionering van de Ethna-fondsen.

“De piek in de rente is bijna bereikt, maar het is niet onmogelijk dat de centrale banken in de VS en Europa de rente weer zullen verhogen”, zegt Volker Schmidt, Portfolio Manager van het Ethna-DEFENSIV fonds. Daarom beheert hij de looptijd van de obligatieportefeuille van het fonds zorgvuldig. “We hebben onlangs een strategische longpositie ingenomen in obligatiefutures en de looptijd verlengd tot 4. Nu de slinger in Europa naar boven zwaait, gedreven door een hardnekkige inflatie en een mogelijke verdere renteverhoging door de ECB, hebben we de futures gesloten en de looptijd verkort. De looptijd van de portefeuille in Ethna-DEFENSIV is momenteel 3,1. Ondanks recente tactische aanpassingen van ons looptijdprofiel blijven onze strategische vooruitzichten ongewijzigd, omdat we nog steeds iets hogere rendementen verwachten aan het lange einde van de curve, vooral in Europa. In de VS is de situatie complexer, met een aanzienlijk lagere inflatie en een robuustere economische groei. Zelfs Fed-voorzitter Powell ​ heeft verklaard dat de taak van de centrale bank nog niet af is en dat een hernieuwde versnelling van de economische activiteit de Fed ertoe kan dwingen om de rente verder te verhogen. Daarom zullen we de looptijd van onze portefeuille verhogen als we sterkere tekenen zien van zwakkere economische prestaties en een vertragende inflatie, maar voor nu denken we dat zo’n stap voorbarig is.”

Amerikaanse of Europese aandelen?

Wat aandelen betreft, concentreert Michael Blümke, Portfolio Manager van het Ethna-AKTIV fonds, zich op de Amerikaanse markt. Hij wijst erop dat ’s werelds meest welvarende bedrijven zijn ontstaan vanuit deze enorme thuismarkt met een hoog innovatieniveau. “Veel van hen zijn wereldleiders geworden en opereren in sectoren die zouden moeten blijven profiteren van structurele groeitrends.”

“In principe streven we naar vergelijkbare bedrijfskenmerken in het Ethna-DYNAMISCH fonds”, zegt Portfolio Manager Christian Schmitt. “We zijn echter iets flexibeler wat betreft onze voorkeur voor marktkapitalisatie en geografische focus. Daarom beleggen we ook in Europese aandelen die gemiddeld kleiner zijn, maar ook in marktleiders. Onze voorkeur voor geografische selectie wordt nog steeds van geval tot geval bepaald. Aan beide zijden van de Atlantische Oceaan blijven er aantrekkelijke vooruitzichten; het aantal Amerikaanse bedrijven op onze volglijst is echter aanzienlijk hoger.”

Veel van de aandelen in de portefeuille van Ethna-DYNAMISCH concentreren zich op technologieën, farmaceutica en consumentensectoren. Deze sectoren profiteren van structurele ontwikkelingen zoals digitalisering, demografische veranderingen en vermogensgroei. Christian Schmitt licht toe: “We hebben de neiging om sectoren zonder structurele groei of met een buitensporig cyclisch karakter te mijden. We doen echter af en toe tactische stappen als er significante verschillen zijn tussen de prijs en de fundamentele factoren.” Dit was in het verleden bijvoorbeeld het geval bij de Europese banken. Omdat we op dit moment geen overtuigende of verhandelbare ​ verschillen ​ waarnemen in deze tactische sectoren, blijven we de voorkeur geven aan de structurele groeisectoren technologie, farmaceutica en consumentengoederen.

China: alleen tactische posities

Strategisch gezien sluit Michael Blümke, Portfolio Manager van Ethna-AKTIV, een ​ investering in China uit. “Voornamelijk vanwege de politieke onzekerheid, maar ook omdat het groeiverhaal op lange termijn voor ons niet meer klopt. De Chinese overheid heeft echter al verschillende stimuleringsmaatregelen doorgevoerd als reactie op de huidige uitdagingen, wat resulteert in potentiële kansen op korte termijn. Daarom kiezen we bewust voor een tactische aanpak, waarbij we mogelijk tot 5% beleggen via een indexbelegging.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.