Vele vraagtekens

De markten zijn zeer verdeeld en om dat te laten zien vindt u hieronder de daggrafieken van de AEX Index en van de Dow Jones Industrial Index. De Amsterdamse beursgraadmeter is afgelopen week fors gedaald. Zo was het ook in andere beurzen in Europa. Maar vrijdag jongstleden kwam daar verandering in. In Duitsland steeg toen het Momentum. In Amsterdam nog niet, het was slechts de Oscillator die omhoog draaide. In Amsterdam raakte de AEX de steun, die uitgaat van het dieptepunt van 16 maart 2011 op 343. De doelstellingen werden nergens gehaald. Dat is ook niet perse nodig. Als men het heeft over sterke markten dan draaien de koersen vaak alvorens het doel is bereikt. In Europa tonen de koersen nog geen herstel, het is bij Doji’s gebleven. Nergens is er sprake van een uitbraak.

TA AEX 11 februari 2013
TA AEX 11 februari 2013

Figuur 1.

TA Dow Jones 11 februari 2013
TA Dow Jones 11 februari 2013

In Amerika heeft een (kleine) consolidatie plaatsgevonden, maar meer ook niet. Er is wel voldoende ruimte ontstaan voor een verdere stijging ook al zijn de sentiment indicatoren in overbought positie. De Momentum Analyse daalt nog, hetgeen erop wijst dat de aarzeling in Amerika nog niet afgelopen is. Er is een neiging tot negatieve divergentie maar dat is niet overal even duidelijk. De S&P500 laat 6 consecutieve witte candles zien. De daggrafieken geven al met al wel positieve signalen maar overtuigen (nog) niet.

De Week

In Europa zijn de weekgrafieken zonder meer negatief. In Amerika (nog) niet, maar er zijn wel draaiingen in de maak. Negatieve divergenties ziet men overal.

De Maand

De negatieve week in Europa heeft een nefaste invloed gehad op de maandgrafieken die allemaal gedraaid zijn, maar de maand is nog niet afgelopen en een goede tweede helft van de maand februari kan de draai ongetwijfeld nog ongedaan maken. In Amerika tonen de maandgrafieken nog steeds een glorieuze stijging maar hier ziet men forse negatieve divergenties in de Momentum Analyses. De enige conclusie kan zijn dat het nog steeds mogelijk is dat de maand februari positief afsluit. Zeker is dit echter niet. Maar op iets langere termijn pakken zich donkere wolken samen. 

De Rente

Het effectieve rendement op de Nederlandse 10% staatsleningen is aan het bekomen van de forse stijging in de week ervoor. De gap die bij de uitbraak was ontstaan zal in de komende week hoogstwaarschijnlijk gesloten worden. Dat wil zeggen dat de rente tenminste gaat dalen tot 1,75%, maar de grafieken sluiten een verdere aanpassing niet uit. Ook de 3-maand Euribor heeft afgelopen week iets ingeleverd. De in gang gezette reactie kan wel een aantal weken aanhouden, maar op iets langere termijn moet u rekening houden met een verdere stijging van de rente.

De US$ versus de €

De Amerikaanse dollar heeft zijn weg naar boven weer ingeslagen. Het zal hier niet bij blijven. Er is nog geen uitbraak geweest, dus een reactie kan zich nog steeds aandienen, maar het herstel lijkt zich te hebben ingezet.

De Prijs van een troy ounce Goud

In de goudplaatjes zien wij nog geen enkele opleving. Er is de laatste tijd sprake van ups and downs, maar verder dan een horizontale beweging kwam het niet. Voorlopig blijft het dus zo dat de prijs van een troy ounce Goud op weg is naar beneden binnen een groter horizontaal kanaal waarvan de onderkant rond US$1.525 ligt.

De Prijs van een vat Brentolie

En in de afgelopen week is de prijs van een vat Brentolie inderdaad uit zijn horizontale kanaal gebroken op US$118. Eén zwaluw geeft nog geen lente en zo is het hier ook. Wij wachten op de bevestiging. Mocht deze er komen dan ligt de weg open naar US$126. Belangrijk wordt het om te zien of de koersstijging stand kan houden als de $ weer wat oploopt ten opzichte van de €.

Strategie

Wij gaan ervan uit dat er zich op korte termijn nog een opleving zal voordoen. Wij blijven derhalve de markt nog even aanzien.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2013-02- 11: 345,13)
Onze conclusies:
Korte termijn: mogelijke draai omhoog
Middellange termijn: negatief
Lange termijn: positief maar onduidelijkheid neemt toe
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen 

NB

In de week rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze maandelijkse nieuwsbrief de Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.detechnischebelegger.nl.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.