Twijfelend gedrag FED

De Dow-Jonesindex noteerde aan het einde van de handelsdag van vrijdag 0.52 procent lager op 17.663 punten. De S&P 500 daalde 0,45% procent naar 2074 punten, de brede technologiebeurs Nasdaq daalde met 0,40 procent tot 5053 punten.

De grootste stijgers binnen de AEX afgelopen week waren Randstad (+3,5%), Philips (+3,5%), Ahold (+4%), Heineken (+4%). Dalers deze week  binnen de AEX waren Shell (-3%), Delta Lloyd (-5,5%), Arcelor Mittal (-7%), Gemalto (-10%), Altice (-12%). De gehele AEX verloor deze week ongeveer 0,6%, de midcap +0,2% waarvan de sterkste stijger BAM (+8.5%) en de sterkste daler Aperam (-8.5%).

De olieprijs is dermate sterk gedaald de afgelopen 12 maanden dat de er stevige winstdalingen gemeld en teleurstellende resultaten moesten worden gemeld door Shell (-70% ), Britse BP (-40%), Total (-22%). De olie- en gasconcerns hebben het sowieso erg lastig de laatste tijd.  Dit komt doordat de olieprijs is gehalveerd tot onder de psychologische grens van 50 dollar per vat Brent-olie. Hierop zijn vele investeringen als ondergrens gebaseerd en komen vele olie gerelateerde miljardenprojecten nu dus in de verlieslatende zone. Vele afschrijvingen tot gevolg, en in de outlooks ook geen verwachting dat de olieprijs binnenkort weer zal gaan stijgen.

Ook de economische groei in de VS is lager uitgevallen van 3,9% vorig kwartaal naar slechts 1,5% nu. De consumptieve bestedingen in de VS zijn gelukkig nog wel op peil gebleven.  Het is afwachten of de rente nu in de VS wordt verhoogd door Yellen in december. Tot dusver redelijk weifelachtig gedrag vanuit de FED. Argumenten om niet te verhogen zijn geweest de werkloosheid, de inflatie, en de economische onzekerheid in de opkomende marken. De FED wenst zo min mogelijk schade aan de economie te veroorzaken met het verhogen van de rente.

De vorige keer dat de FED de rente een kwartprocent verhoogde bij een economische groei die lager was dan 2% leidde dat helaas tot een aantal jaren tot dalende beurzen. De economische groei moet dus eerst aansterken om redelijk save een renteverhoging uit te kunnen voeren. Ook ondersteunende goede cijfers in banenrapporten die volgende week weer worden gepubliceerd zouden kunnen gaan wijzen op een zich weer herstellende economische groei.

Theoretisch is nu het beruchte oktober-crashseizoen achter de rug, dus dat zal de beleggers een psychologische steuntje geven. Daarbij lijkt nu China niet af te koersen richting een harde landing, de Chinese groei bestaan in de consumptieve bestedingen alleen zij het iets minder fors dan gebruikelijk.

Rob Bliekendaal
www.perfectindicator.nl

Een verwijzing naar de titelfoto: https://flic.kr/p/bydXaQ & http://www.Futureatlas.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.