Trendomkeer in opkomende markten

Terwijl internationale aandelenmarkten, met name Amerikaanse indices, de afgelopen jaren recordhoogtes hebben bereikt, heeft de MSCI Emerging Markets-index het moeilijk gehad gedurende het afgelopen decennium. Momenteel handelt de de barometer van de opkomende markten rond hetzelfde niveau als in 2010.

Technisch Perspectief

Vanuit een technisch grafisch perspectief vertoont de MSCI EM nu tekenen van leven. De recente herovering van de 38-wekenlijn (momenteel op 995 punten) werd gevolgd door de voltooiing van een omgekeerde schouder-hoofd-schouderformatie (zie grafiek). De prijsactie van de afgelopen twee jaar kan worden geïnterpreteerd als een mogelijke trendomkeer naar boven.

Ondersteunende Indicatoren
Deze omkering wordt ondersteund door verschillende constructieve indicator-signalen, zoals de Aroon en de MACD, die beide synchrone instapsignalen kunnen aangeven.

Potentieel van de Formatie
De hoogte van de eerder genoemde schouder-hoofd-schouderformatie suggereert een potentieel opwaarts traject van ongeveer 200 punten – wat voldoende kan zijn om de hoogtepunten van 2011 en 2018 met 1.212/1.279 punten opnieuw te bereiken.

Risico/Optie Verhouding
Een stop loss, gebaseerd op de neklijn van de trendomkeerformatie (momenteel op 1.044 punten), biedt een aantrekkelijke risico/opbrengstverhouding (CRV).

Parameter Niveau
Steun (neklijn) 1.044 punten
Weerstand (hoogtepunten 2011 en 2018) 1.212/1.279 punten
Potentieel koersdoel (omhoog) Ongeveer 200 punten vanaf huidig niveau (1066 punten)

Conclusie
De recente technische ontwikkelingen op de MSCI Emerging Markets-index suggereren een mogelijke trendomkeer naar boven na een periode van langdurige consolidatie. Ondersteund door positieve indicator-signalen, kan de index potentieel hogere niveaus bereiken en oude hoogtepunten herstellen. Beleggers zouden de ontwikkelingen nauwlettend moeten volgen en overwegen om in te stappen met een goed gedefinieerd risicobeheer.

Bron: HSBC

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.