Tijd om afscheid te nemen?

De aandelenmarkten verzwakken, mijn preferente scenario was dat er in de meeste door mij gevolgde markten nu een laatste stijging nodig was. Of de verzwakking van de afgelopen dagen een signaal is dat de verwachte stijging niet meer komt, is niet duidelijk. Mede omdat in een aantal markten de opgaande trends zijn gebroken, is in mijn ogen is de gok te groot om af te wachten.

Algemeen

Het marktgedrag van de afgelopen dagen geeft een verzwakking aan, kan de top er al staan?

Die mogelijkheid is aanwezig. Op basis van de S&P 500 en de DAX is nog een laatste ritje mogelijk. Kijken we naar de Franse CAC 40 en onze AEX dan is daar een serieuze verzwakking opgetreden. De stijgende trend sinds maart 2009 is in de AEX zelfs gebroken. Daarnaast zien we ook de markten van Brazilië en India weer verzwakken. Voor mij een reden om posities te reduceren.

S&P 500

Voor mij een erg belangrijke index. Deze heeft het doel behaalt en de stijging sinds maart 2009  heeft het kenmerk van een correctie. Daarmee kan deze top, of in het geval er nog een laatste stijging komt, het gebied rond 1370 het einde van het herstel sinds maart 2009 markeren. Een vervolg op de daling sinds 2007 is dan een reële optie. Een daling tot de bodem van maart 2009 zou in dat geval dus mogelijk zijn. Of dit ook werkelijk gaat gebeuren is natuurlijk niet te zeggen en afhankelijk van een groot aantal factoren, maar op technische gronden is het zeker niet uit te sluiten.

TA S&P 500 19 mei 2011
TA S&P 500 19 mei 2011

Klik met de muis op de grafieken voor een vergroting (openen in nieuw venster)

De AEX

Het zwakste jongetje van de klas heeft de opgaande trend sinds maart 2009 gebroken. Daarmee is waarschijnlijk de top rond 370 dé top geweest. Een toonbeeld van zwakte zou ik zeggen daar de AEX nog niet in staat is geweest om 50% van de daling 2007-2009 te corrigeren. Dit punt lag op 380. Voor mij een reden om in deze index extra short te gaan zodra de andere indices ook die richting op gaan.

TA AEX 500 19 mei 2011
TA AEX 500 19 mei 2011

De DAX

In de DAX is er, behalve dat de korte opgaande trend is gebroken, nog niet veel onheil te bespeuren. Het is in deze index dan ook best mogelijk dat er nog een laatste stijging komt.

De daling van de afgelopen dagen  heeft namelijk veel weg van een correctieve beweging. Ik zou echter niet in willen zetten op een stijging. Behaalde doelen in de S&P en de verzakking zijn de belangrijkste reden om voorzichtig te zijn. Daarnaast wil ik in herinnering roepen dat de daling tot medio maart dit jaar in de DAX nogal heftig was. Dit schrijf ik toe aan de goed ontwikkelde future markt. Grote partijen kunnen zich op een efficiënte wijze in deze markt hedgen tegen posities elders. In situaties dat men allemaal door dezelfde duur naar buiten wil kan dit dus voor de DAX extra negatieve gevolgen hebben.

TA DAX 19 mei 2011
TA DAX 19 mei 2011

De BRIC´s

Op 14 december 2010 schreef ik over de verzwakking van de BRIC landen. We hebben daar een daling gezien en vervolgens een herstel. Dit herstel lijkt nu weer ten einde. We zijn nu waarschijnlijk op het punt aangekomen voor een vervolg van de correctie. Een volgende daling in dit geval.

Hier onder de grafieken van Brazilië,Rusland, India en China. Bij China dien ik op te merken dat de Shanghai index zich de afgelopen paar jaar heeft bewogen in de vorm van een driehoek. Als we daar neerwaarts uit breken dan is dat waarschijnlijk de index met het grootste  dalingspotentieel.

Brazilie Bovespa 19 mei 2011
Brazilie Bovespa 19 mei 2011
Russische RTS-index 19 mei 2011
Russische RTS-index 19 mei 2011
Indiase BSE Sensex 30 index 19 mei 2011
Indiase BSE Sensex 30 index 19 mei 2011
Chinese Hang Seng index 19 mei 2011
Chinese Hang Seng index 19 mei 2011
Chinese Shanghai index 19 mei 2011
Chinese Shanghai index 19 mei 2011

Conclusie

Hoewel de mogelijkheid van nog een laatste stijging nog aanwezig is, lijkt mij het risico te groot om hierop te wachten. Mijn advies is dan ook om posities te reduceren. Ik kan dus te vroeg aan de bel trekken. De markten zijn in algemene zin aan het verzwakken en omdat de voor mij belangrijke index, de S&P 500, de doelen heeft behaald, kies ik eieren voor m´n geld.

Daarnaast is niet alleen in de Westerse markten dit fenomeen van verzwakking zichtbaar, ook de BRIC landen zullen waarschijnlijk de komende tijd de sinds eind vorig jaar ingeslagen weg voort zetten en verder dalen.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van deze tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

2 gedachten over “Tijd om afscheid te nemen?”

 1. Bedankt om met je helicopter over de langetermijn evolutie van de wereldwijde kapitaalmarkten te vliegen, Jan.

  Iedereen is gewaarschuwd. Niemand moet over een half jaar komen huilen.

 2. Jan Groothaar

  Beste Dirk,

  Dank voor de reactie.

  Mijn advies om posities te reduceren is een logische gevolg van het in maart 2009 gehanteerde scenario. Geen nieuwe bull-markt maar een herstel op de daling 2007-2009. Voor een belangrijk deel gebaseerd op technische analyse, ja dat klopt, maar tevens kijk ik naar economische cycli. Op dit moment zijn er nogal wat analyses die aangeven dat de huidige economische groei in 2012 af zal zwakken. Deze afzwakking komt dan op een moment dat de overheden geen mogelijkheden hebben om te stimuleren. Mijn verwachting is dan ook dat een lagere groei (recessie in Japan) grote gevolgen heeft voor het klimaat op de beurzen. China de groeimotor zal door maatregelen ook een tandje lager moeten en dat zal de DAX ook merken naar mijn mening.

  Groet Jan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.