Kijk naar DAX voor meer winst

Eind februari bereikten de meeste beurzen voorlopig hun hoogste punt van dit jaar om vervolgens wat weg te zakken als gevolg van allerlei (minder positieve) ontwikkelingen in de wereld. De laatste dagen veert het weer wat op. Waar echter bijvoorbeeld de AEX op moment van dit schrijven nog steeds op een verlies staat voor dit jaar staat de beurs van Duitsland – de DAX-index – inmiddels wel op 7 % winst.

Dat heeft voor een deel te maken met de sterke economische groei bij onze oosterburen. Zo rapporteerde men vorige week een groei van ruim 5 % op jaarbasis. Enorm hoog voor een volwassen economie! Verder geldt Duitsland momenteel als een van de betere manieren om in te spelen op de spectaculaire groei in China daar de Duitse export zeer sterk gericht is op China.

Opvallend is de sterke performance van de DAX. Zo staat deze index nog maar zo’n 8,5 % onder zijn hoogste punt ooit. Dat was in 2007. Vergelijk dat eens met de AEX die nog steeds op de helft staat. Daar moet wel bij aangetekend worden dat de DAX in tegenstelling tot de AEX een herbeleggingsindex is. Dat scheelt wel. Maar ook het verschil dit jaar van zo’n 8 % in het voordeel van de DAX spreekt toch voor zich. Willen beleggers wat meer groei in de portefeuille dan zouden ze hun blik eens meer oostwaarts kunnen richten.

Tip van de Week: koop iShares DAX (SDX)

Deze tracker volgt de index (de 30 grootste Duitse fondsen nagenoeg één-op-één. De tracker wordt dagelijks verhandeld in Duitsland en keert 2,1 % dividend uit (wel minder dan bijvoorbeeld de AEX). Belangrijkste holdings: Siemens, BASF, Bayer, Daimler, Allianz, E.On, SAP, Deutsche Bank, Deutsche Telekom en Linde. De tracker wordt eens per kwartaal herwogen.

Datum advies: 19 mei 2011
Koers: € 67,05
Actuele koers: klik hier
ISIN Code: DE0005933931

Ondergetekende heeft zelf geen positie in deze belegging. Klanten ook niet. Wel in diverse individuele aandelen uit deze tracker. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

[advertentie]

Wilt u beleggen tegen 90% lagere transactiekosten dan bij banken en brokers? KLIK dan hier.

[einde advertentie]

Jan-willem Nijkamp
Vermogensbeheerder bij Fintessa Vermogensbeheer en trainer vastrentende waarden bij Mylette Groep

2 gedachten over “Kijk naar DAX voor meer winst”

  1. Dit koopadvies staat lijnrecht tegenover het verkoopadies van Jan Groothaar zij aan zij op de voorpagina van De Kritische Belegger.

    Tja, wat zal het zijn, jongens?

  2. Dirk, dit advies is gebaseerd op Fundamentele Analyse. Jan’s column gaat uit van Technische Analyse. Voor een belegger is het altijd nuttig meerdere kanten te bekijken en geen oogkleppen op te hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.