Techfondsen beslist niet duur

Een herhaling van mijn tip van 4 januari 2010. Toen was de koers $ 45,75. Nu staat deze op $  59,19. De Nasdaq en de Nasdaq 100 zijn inmiddels uitgebroken boven het niveau van februari j.l.. Het lijkt er sterk op dat de technologiesector (die het overgrote gedeelte van deze tracker uitmaakt) weer op weg is naar nieuwe, hogere niveaus.

En de topfondsen die deze tracker uitmaken zijn stuk voor stuk beslist niet te duur. Denk bijvoorbeeld aan de belangrijkste holding Apple. Recent wel teruggebracht binnen de tracker van 20 % naar 12 %. Een bedrijf dat recent een winststijging van 90 % publiceerde, veel beter dan verwacht! Duur aandeel? Is een koers/winstverhouding van 14 duur voor een bedrijf dat het complete PC/media landschap transformeert duur? En vergeet niet dat Apple “slechts” 65 miljard dollar in kas heeft. Geen schulden.

Er zijn minder solide bedrijven. Apple zit voor 12 % in de tracker, maar ook voor andere fondsen geldt hetzelfde verhaal: Microsoft, Oracle, Google, Intel, Cisco, Qualcomm en Amazon. De 5 grootste techbedrijven in de VS hebben gezamenlijk zo’n 200 miljard in cash. Daarmee zouden meerdere Europese staatsschulden volledig afgelost kunnen worden! Van een techbubble is absoluut geen sprake (diverse Chinese internetfondsen daargelaten, maar die zitten niet in deze tracker).

Tip van de Week: koop Powershares QQQ (NASDAQ 100 ETF)

De Cubes (bijnaam voor deze tracker) rendeerden YTD 8,84 %. In 2009 deden ze 54,70 % en in 2010 19,91 %. De koers van $ 55 uit 2007 werd dit voorjaar reeds gepasseerd en inmiddels staat de koers dus boven de $ 59. Vergelijk dat eens met bijvoorbeeld de AEX die in de herfst van 2007 nog op 565 punten stond en nu nog steeds worstelt met 360 punten! Ze staan genoteerd aan de NASDAQ onder het  symbool QQQ.

Datum advies: 11 mei 2011
Koers: $ 59,19
Actuele koers: klik hier
ISIN Code: US73935A1043
Tickersymbool: QQQ

Ondergetekende heeft zelf geen posities in deze belegging. Klanten wel in individuele onderliggende posities als Apple en Google. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

[advertentie]

Wilt u beleggen tegen 90% lagere transactiekosten dan bij banken en brokers? KLIK dan hier.

[einde advertentie]

Jan-willem Nijkamp
Vermogensbeheerder bij Fintessa Vermogensbeheer en trainer vastrentende waarden bij Mylette Groep

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.