S&P 500: nog een laatste stijging?

Op basis van de S&P 500 zou er nog één stijging moeten volgen alvorens de beweging sinds maart dit jaar compleet is. Omdat deze laatste stijging tevens het einde van het herstel sinds maart 2009 kan markeren,  is het in dit gebied rond 1360-1370 in de S&P oppassen geblazen.

De S&P 500

Omdat veel indices, ook de AEX, in lijn bewegen met de fluctuaties van de S&P en omdat deze index zich keurig gedraagt binnen het gehanteerde scenario ga ik er vanuit dat de S&P 500 qua richting ook bepalend is voor de AEX.  Als we naar de richting kijken van de S&P dan moeten we constateren dat deze nog stijgende is, maar er treden wel wat haarscheurtjes in de opwaartse trend op. Daarom stel ik een verhoogde waakzaamheid voor. De reden is gelegen in het feit dat de stijging sinds de medio maart bodem van dit jaar de vorm aan lijkt te nemen van een wig. Hetzelfde patroon dat we hebben gezien in juli vorig jaar. Nog een laatste stijging zou dan het einde moeten markeren van de stijging sinds maart dit jaar.

TA S&P 500 12 mei 2011 grafiek 1
TA S&P 500 12 mei 2011 grafiek 1

Klik met de muis op de grafieken voor een vergroting (openen in nieuw venster)

Op zich is dit geen spannende constatering. Belangrijker is dat deze stijging sinds maart dit jaar waarschijnlijk het einde is van het herstel . Het herstel dat is ingezet in maart 2009. Als dit juist is dan kunnen we alleen maar adviseren om belangen in aandelen voor een deel af te bouwen. Een forse daling van aandelen kan ons dan de komende tijd ten deel vallen. Omdat er nooit sprake zal zijn van zekerheid moet je natuurlijk altijd voorbereid zijn op de mogelijkheid dat het koersverloop anders in elkaar steekt dan verwacht. Indien de koersen de komende weken fors weten te stijgen dan is dit een aanwijzing dat het vormen van een belangrijke top langer op zich laat wachten. In het geval zich de komende dagen nog een stijging manifesteert tot  het gebied 1360-1370, met mogelijk een uitschieter naar 1385, en vervolgens weer onder 1340 zakt dan is dit voor mij een signaal om actiever aan de verkoopkant te opereren.

TA S&P 500 12 mei 2011 grafiek 2
TA S&P 500 12 mei 2011 grafiek 2

Omdat we zelfs in een positief scenario in de S&P een daling tot 1230 of mogelijk 1190 mogen verwachten is het alleen om reden van deze correctie handig om wat gas terug te nemen. In het negatieve scenario is een daling mogelijk die in de buurt van de maart 2009 bodem komt.

TA S&P 500 12 mei 2011 grafiek 3
TA S&P 500 12 mei 2011 grafiek 3

Conclusie

De tijd om een deel van de aandelen aan de kant te zetten lijkt aangebroken. Waarschijnlijk mogen we de komende dagen/weken nog een laatste stijging verwachten maar dan lijkt de koek even op. Een daling tot het gebied 1230-1190 in de S&P 500 lijkt op basis van een positief scenario minimaal mogelijk. In het negatieve scenario kan de daling aanzienlijk verder reiken waarbij de bodem van 2009 mogelijk getest gaat worden.  Wees dus op uw hoede.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van deze tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

1 gedachte over “S&P 500: nog een laatste stijging?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.