Superbeer blijft pessimistisch ondanks misser

Mike Wilson, de chefstrateeg voor Amerikaanse aandelen bij Morgan Stanley, stond bekend als een van de meest pessimistische voorspellers van de Wall Street. Hij waarschuwde herhaaldelijk voor een ommekeer van de aandelenrally en bleef vasthouden aan zijn lage koersdoel voor de S&P 500. Maar nu geeft hij toe dat hij zich vergist heeft en dat de markt sterker was dan hij had verwacht.

Door de inzinking van de S&P 500 vorig jaar werd Mike Wilson volgens Bloomberg de beroemdste aandelenvoorspeller op Wall Street. Het is een rol waar hij in 2023 waarschijnlijk niet naar terugkeert, aangezien de beer dit jaar tot nu toe fout zat in zijn pessimistische voorspelling.

Mike Wilson, de belangrijkste Amerikaanse aandelenstrateeg van Morgan Stanley, die in het recente verleden door veel marktspelers een “superbeer” is genoemd, gaf maandag toe dat hij te lang aan zijn pessimisme had vastgehouden. Zijn voorspelling voor de S&P 500 is nog steeds 3.900 punten – dat is een niveau dat de index al ver achter zich heeft gelaten met zijn sprong van 19 procent naar ongeveer 4.560 punten.

Ware grootsheid tonen en zijn eigen fout erkennen
“We hadden het mis”, schreef Wilson maandag aan klanten. “2023 was een verhaal van hogere waarderingen dan we hadden verwacht, een dalende inflatie en kostenbesparingen.” Zijn team heeft onlangs de focus verlegd naar juni 2024, waarvoor de richtprijs 4.200 is, ongeveer acht procent onder het huidige niveau.

Wilson bracht het grootste deel van 2023 door met waarschuwen voor een ommekeer in de rally. Hij luidde de alarmbel over technologieaandelen, met het argument dat de onrust in de banksector in maart een signaal was voor een “wrede” uitverkoop die nodig was voordat de aandelen zich konden herstellen.

Het loopt vaak anders dan je denkt…
Zeven maanden later zet de referentie-index ondanks dalende winsten een stevige rally neer. Het herstel werd aangewakkerd door een reeks factoren, van optimisme over kunstmatige intelligentie dat megatechbedrijven steunde tot een veerkrachtige economie, waar de inflatie afnam en de angst voor een recessie voorbarig bleek.

Wilson behoort tot de meerderheid van Wall Street-voorspellers die de aandelenrally hebben gemist. Sommigen van hen haasten zich nu om hun koersdoelen naar boven bij te stellen.

Afnemende inflatie zou een teken kunnen zijn van een verzwakking van het prijszettingsvermogen.
Wilson erkent zijn fout, maar blijft voorzichtig over de winstgevendheid van Amerikaanse bedrijven. Terwijl de lagere inflatie het optimisme aanwakkert over een vriendelijkere Federal Reserve, die een gunstige achtergrond vormt voor aandelenwaarderingen, betekent het ook een afnemend prijszettingsvermogen voor bedrijven.

Twee weken na het begin van het cijferseizoen is het tempo van de neerwaartse bijstelling van de winst hoger dan bij de opwaardering, waardoor het saldo van de winstherzieningen van Morgan Stanley weer negatief is geworden.

“We blijven bearish over de inkomsten in 2023”, zei Wilson. “De inflatie daalt nu sneller dan de consensus verwacht, met name de inflatie waar bedrijven van profiteren. Aangezien prijzen de belangrijkste factor zijn die de omzetgroei van veel bedrijven dit jaar boven nul heeft gehouden, zou het een aanzienlijke tegenwind zijn als dit prijszettingsvermogen zou verdwijnen.

Bron: Superbär räumt ein: “Wir haben uns geirrt” – und bleibt weiter skeptisch

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.