Het zal waarschijnlijk nog lang duren voordat de koersen op beurzen zich stabiliseren. Het nieuwe beursjaar zou kunnen beginnen zoals het oude eindigde: tussen hoop en angst.
De euforie over het steeds meer beschikbare vaccin tegen het coronavirus en de verwachting van verdere steun van centrale banken en staten maken dat de strategen over het algemeen positief zijn over de markten.
Vooral de massale vaccinaties tegen het virus die in verschillende landen zijn begonnen , geven hoop. Maar een aanhoudende stijging van de aandelenkoersen boven het huidige hoge niveau lijkt nog ver weg. Omdat het herstel van de economie nog langer zal duren, zou er dus pas in de zomer een echte basis moeten zijn voor verdere koersstijgingen. De sterke schommelingen die tot nu toe zijn waargenomen, zullen waarschijnlijk deel blijven uitmaken van het dagelijks leven op de beurs.
Christopher Lees, fondsbeheerder bij het Britse fondsbedrijf Jo Hambro Capital Management, is “75 procent optimistisch” voor aandelen. Zijn argument: de wereldeconomie verandert positief, van een depressie naar een recessie. Maar tot nu toe weet niemand “of er een duurzaam herstel in zicht is”, zegt hij, wat de kans van 25 procent op dalende aandelenkoersen verklaart.
Karen Ward, hoofd marktstrateeg voor Europa bij de Amerikaanse fondsaanbieder JP Morgan Asset Management, verwacht dat de economische bedrijvigheid in de geïndustrialiseerde landen in het eerste kwartaal van het jaar en mogelijk ook in het tweede kwartaal gematigd zal blijven. Maar daarna “zouden we een aanzienlijke toename van de activiteit kunnen zien naarmate de vaccinatiecampagnes lopen, de opgekropte vraag losbarst en het leven geleidelijk terugkeert naar normaal”, zegt ze.
De grote vraag lijkt nu te zijn wanneer investeerders er daadwerkelijk op wedden. Nu niet alleen de Amerikaanse aandelenindices, maar ook de Duitse DAX een nieuw recordniveau hebben bereikt, lijken de momenteel te verwachten positieve marktinvloeden grotendeels te zijn ingeprijsd, zegt Carsten Mumm, chief investment strateeg bij Bank Donner & Reuschel: “ Dit verhoogt echter het risico van één ding. Het jaar begint met grotere schommelingen. ”
De Amerikaanse beurzen sloten het crisisjaar 2020 af met records : de Dow Jones- en S&P 500-indexen sloten donderdag op de hoogste punten van 30.606 punten en 3756 punten. De Dow behaalde een goede zeven procent, de bredere S&P 500 zelfs een goede 16 procent. De Nasdaq-technologie-index boekte met 43,6 procent de grootste stijging sinds 2009.
Profiteren van koersschommelingen
Met ons systeem dat automatisch handelt op de Duitse beursgraadmeter hebben we geprofiteerd van deze schommelingen. Uiteindelijk boekten wij een rendement van 148% ondanks moeilijke marktomstandigheden. Wij hebben een brochure samengesteld. Hierin leggen wij uit hoe Automatisch Beleggen tot stand is gekomen, wat u kunt verwachten, hoe het werkt, wat de kosten en risico’s zijn en hoe u zich kunt aanmelden.
Vraag de gratis brochure aan. KLIK HIER
Start met Automatisch Beleggen
Het lijkt erop dat aandelenmarkten immuun zijn geworden voor bijna alle vormen van nieuws.
We hebben flink geprofiteerd van de eindejaarsrally en gisteren de positie gesloten met een winst van 400 punten op de DAX, de Duitse beursgraadmeter.
Na weken van onzorgvuldigheid heeft de coronavirusepidemie nu de markten besmet. De Duitse beursgraadmeter DAX is op weg naar het grootste dagelijkse verlies in maanden. Waarom nu?
De aandelenmarkt is klaar voor een daling van 40%, waarschuwt econoom A. Gary Shilling, oud-econoom en president van A. Gary Shilling & Co.