Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Steun allerwegen

Overal vielen de koersen uit hun bestaande patroon. Maar de markten zijn daarmee wel direct oversold geraakt. In Amsterdam daalde de AEX Index tot op 319. Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde ligt ook op 319. Het eerstvolgende Fibonacci-niveau ligt op 316. De dalende trendlijn komt uit op 315. Er is nog geen bodem gevormd, maar de zeer korte Stochastics geeft voor de moedige en snelle beleggers een eerste koopsignaal. De kansen dat zich in de komende dagen een bodem vormt zijn groot. Hiervoor pleit ook de CPR in Amsterdam, die positief divergeert. De AD-lijn is daar neutraal. Alleen het Volume was hoog maar dat is vrij normaal voor een expiratiedag. De Dow Jones Industrial Index daalde in de afgelopen weken met 8,2%, De S&P500 deed het nog een beetje slechter met 8,6%. De DAX leverde 7,1% in en de AEX 6%. Onlangs deed zich het Hindenburg Omen voor. De dalingen tot nu toe zijn voldoende om dit negatieve signaal te honoreren, maar zoals de theorie zegt hoeft de negatieve invloed van het Omen nog niet uitgewerkt te zijn. Afgelopen vrijdag kan een omkeerdag zijn geweest in New York. Wij laten daarom hieronder de daggrafiek zien van de Dow Jones Industrial Index.

TA Dow Jones 19 november 2012
TA Dow Jones 19 november 2012

Figuur 1.

De koers raakte toen het steunniveau op 12.450, daarna werd er gedraaid onder invloed van goede berichten ten aanzien van de inmiddels befaamde “fiscal cliff”, waarmede Amerika in de komende maand geconfronteerd kan worden. Er werd een witte candle gevormd en het MACD Histogram zette een stijging in. De zeer korte Stochastics steeg en kruiste zijn langere compagnon. Dit alles kan misschien een enkelvoudige dag voorstellen, maar de markt is intussen ook oversold geraakt en derhalve zijn de kansen groot dat zich een herstel aandient. Dit hoeft geen grote omvang aan te nemen. Het kan ook een eenvoudige pull back zijn naar de dalende trendlijn of naar het MA200, die in ieder geval, zoals wij afgelopen week schreven, doorschreden moet worden voordat men iets optimistischer mag zijn. Er doet zich echter nog een verschijnsel voor, dat wij u hier niet laten zien, maar dat wel veelbetekenend is. Het betreft de verhouding tussen de driemaands-VIX en de eenmaands-VIX en (in Europa ziet men hetzelfde met de V313 en de V311). Deze verhouding is sterk gedaald (de langere termijn VIX is gedaald of ligt lager) en dat betekent dat beleggers op termijn een hogere beurs zien zitten. Een lage verhouding tussen beide grootheden, zoals lezers van onze serie over de VIX (zie de Vladeracken site onder Publicaties, artikel Handelen in de Spread van 24 mei van dit jaar) pleit ervoor om een longpositie in te nemen in de S&P500 (of in de EuroStoxx 50). Het definitieve signaal is nog niet gegeven maar zal niet lang meer op zich laten wachten. 

Het is nog volslagen onduidelijk of een herstel langer zal aanhouden, ook al pleit het seizoen voor een sterke rally. De weekgrafiek is nog steeds negatief en de maand, ook al zijn wij pas halverwege november, ziet er niet mooi uit. 

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2012-11-19) 319,84

Onze conclusies:

Korte termijn: oversold
Middellange termijn: negatief
Lange termijn: nog positief
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

De Rente

Technisch gezien is de conclusie duidelijk: een dezer dagen zal de rente (in ons geval het effectieve rendement op 10-jarige Nederlandse Staatsleningen) gaan stijgen. Het eerste doel zal dan 1,94% zijn.

De Amerikaanse dollar in Euro’s

Het weerstandsniveau op 79,44 werd nog niet bereikt, maar een daling van de dollar lijkt niet meer veraf.

Overigen

Van de prijs van een Troy ounce Goud en van de prijs van een vat Brentolie is geen nieuws te melden. Beide prijzen bewegen zich in een horizontaal kanaal, de eerste tussen US$1.527 – $1.796 de tweede tussen US$99 en $126.

Onze Strategie

Wij zijn redelijk volbelegd. Waar nodig zullen wij de portefeuilles nog aanvullen. Wij zullen onze dekking opheffen als wij daar aanleiding toe zien. Wel hebben wij aandelen Henkel verkocht. Het aandeel past in onze lange termijn Waarde-model, maar nadat eerder al ons fundamentele koersdoel bereikt was, vielen de cijfers van het bedrijf over het derde kwartaal zodanig tegen dat onze stoploss werd geraakt. Opnieuw aankopen zal pas op een duidelijk lager niveau weer kunnen.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

3 reacties op “Steun allerwegen”

 1. Avatar

  Langere termijn : nog positief. Daar klinkt enige twijfel in. Als ik om me heen zie dat mensen bij bosjes aan de kant worden gezet is dit geen goede ontwikkeling voor de lange termijn. Het ergste moet nog komen volgens mij.
  het veneinige zit hem in het staartje: 7 vette jaren en 7 magere jaren. Men vergelijkt dit kabinet met het kabinet Lubbers in de jaren tachtig: hoe durft men!CDA en VVD is een hele andere samenstelling dan VVD en PVDA. dat weet toch iedereen? Lange termijn: AEX 100 punten dus zeer negatief! Zoals Jim Rogers het al zegt: 2013 en 14 worden gemeen negatief.

 2. Gijsbrecht K. van Dommelen

  Beste Onno,

  De twijfel is er inderdaad, maar die komt vanuit de technische positie van de markt. Het momentum op lange termijn basis daalt en sommige beurzen naderen belangrijke lange termijn steunpunten. Dat zorgt voor de twijfel. Maar overschat het belang van de Nederlandse overheid niet. De vraag hoeveel Nederland bezuinigt en hoe moeilijk de Nederlandse burger het gaat krijgen is zelfs voor de AEX Index vrijwel irrelevant. De meeste AEX-fondsen zijn al lang niet meer in hoofdzaak afhankelijk van de Nederlandse economie. Rutte mag dan denken dat hij macht heeft, maar de Nderlandse politici denken veel te kleinburgelijk en daarmee op een veel te kleine schaal. Lange termijn AEX 100: ik geloof er niets van.

  Mvg,

  Gijsbrecht K. van Dommelen

 3. Avatar

  Trend blijft toch neutraal tot positief. Onder de 325 kan het weer wat terug (neutraal) Daarboven blijft toch een hoger koersdoel. Alles gaat met stapjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *