S&P 500 nadert belangrijk punt

Zonder noemenswaardige reactie zijn de markten in de VS sinds december vorig jaar met een sterke rally bezig. Het lijkt er op dat beleggers zich willen indekken tegen het schaars worden van aandelen. Het doel wat ik 19 januari noemde, 1350 voor de S&P 500, is daardoor eerder dan verwacht binnen handbereik gekomen.

S&P 500

Het nivo 1350-1360 in de S&P is een belangrijk punt. Een stijging boven dit punt kan inhouden dat er meer potentieel is. Ik doel daarbij op de mogelijkheid van nieuwe toppen in deze beursgraadmeter. In een normale situatie zou een herstel na de daling 2007-2009, 61,8% of maximaal 74,6 % mogen bedragen. 1350-1360 zou dus het maximaal haalbare dienen te zijn, tenzij we met een andere situatie te maken hebben. Omdat de daling 2007-2009 de vorm van een 5 beweging lijkt te hebben, is een logische consequentie dat er zich na een herstel nog een daling ontwikkelt. Dit herstel moet dan wel aan de spelregels voldoen en deze spelregels geven aan dat een herstel in normale situaties maximaal 76,4% van de daling goed maakt. Komen we boven dat punt dan is er iets anders aan de hand, waarbij zelfs een nieuwe top mogelijk is. Omdat deze situatie op dit moment nog niet actueel is, kom ik er in een later stadium op terug. Vooralsnog gaan we bezien wat zich rond het huidige nivo gaat afspelen.

TA S&P 500 15 februari 2011
TA S&P 500 15 februari 2011

Klik met de muis op de grafieken voor een vergroting (openen in nieuw venster)

CAC 40

De Franse beurs is aangekomen aan de bovenkant van het opgaande trendkanaal. Dit trendkanaal is al sinds juli vorig jaar in ontwikkeling en is opgebouwd uit drie keer een stijging bestaande uit een driepoot. Aanhangers van het Elliott Wave Principle (EWP) zullen dan alert worden. Een dergelijk patroon kan dienst doen als een eindbeweging dus een golf C. Met andere woorden het herstel sinds maart 2009 kan daarmee compleet zijn en een nieuwe daling kan zich gaan ontwikkelen. Oké er zijn nog veel mitsen en maren in dit verhaal. Als we echter een aantal zaken naast elkaar zetten,   zoals een forse reactie in de BRIC landen, een potentieel belangrijke top rond 1350 in de S&P 500 en de besproken situatie in de CAC 40 dan is de conclusie oppassen geblazen.

TA CAC 40 15 februari 2011
TA CAC 40 15 februari 2011

Conclusie

Niet verwacht toch snel gekomen. Dat is van toepassing op de S&P 500 waarbij we het doel van 1350 eerder dan verwacht zijn genaderd. Omdat dit nivo in mijn ogen voor de middellange termijn een belangrijke waarde heeft en de situatie van o.a. de Franse CAC 40 kan duiden op een naderende belangrijke top, is de komende tijd belangrijk voor het koersverloop voor de rest van het jaar. De vraag of het herstel hier eindigt of dat we de komende maanden verder stijgen kan de komende weken wel eens worden beantwoord.

Forum

Steeds meer bezoekers doen mee aan ons FORUM. Het biedt de gelegenheid om kennis te delen en van gedachten te wisselen. Ik nodig u van harte uit om lid te worden van ons Forum en actief mee te doen.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Beleggerverschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

5 gedachten over “S&P 500 nadert belangrijk punt”

 1. Anders gezegd:

  Als we vóór optie-expiratie maart 2011 een (felle) daling naar 310-315 hebben gezien, dan is de kans erg groot dat we nu de top hebben gezien en dat we de komende 23 maanden per saldo alléén maar dalen naar een niveau onder de 195 (op basis van een herhaling van het crisispatroon uit 2008).

  De stijg-daal tijdverhouding uit dat patroon is ongeveer 50-50.

  Naar het herhaalde patroon vertaald:

  De 50% stijgtijd = de periode Maart 09 tot Februari 11 = 23 maanden.
  De 50% daaltijd wordt dan : Februari 2011 tot Januari 2013.

  Gr.,
  André.

 2. Hallo André,

  Bedankt voor de reactie.

  Voor de derde week van maart 20% dalen dat is nogal wat, Gezien de kracht van de stijging in de S&P, Dow en DAX hebben deze markten op dit moment nog niet veel animo om te dalen.
  Kijken we naar de EM markten dan hebben deze waarschijnlijk wel een top gezet en ook de AMX heeft de kenmerken van een topje in het 0.764 herstel gebied. Dus het zou niet verbazen dat ook de AEX en de andere markten de kop eens laten hangen. Jou opinie is duidelijk, er is nog geen nieuwe bull markt gestart en dat ben ik met jou eens. Of we nu al gaan draaien, of dat er nog meer stijging aan zit te komen is voor mij op dit moment nog niet duidelijk.
  Groet Jan

 3. Ik had de Aex ook al op of rond de 150 punten voor dit jaar. Maar ik herinner me ook de koersen van onder andere ABN en AMRO begin jaren tachtig en volgens mij heb ik dat wel eens vaker hier verteld , die gingen toen in die tijd ook van rond de 20 gulden naar de 200 a 300 gulden alvorens ze werden gesplitst. Ook nu denkt iedereen aan een reactie , ik ook , maar ook die weg is mogelijk. Als iedereen op een reactie zit te wachten komt ie vaak niet. Probeer ingedekt te zijn voor beide optie’s.

 4. sorry maar ,reactie, moet ,correctie, zijn! geeft niks het gaat tenslotte om de inhoud. reactie is ook een correctie en andersom.

 5. Hallo Onno,

  Daar heb je wel een punt, als ze allemaal op een correctie wachten dan komt die niet. Op dit moment is het sentiment onder de prof’s in de VS dermate positief dat op basis daarvan er geen signalen zijn die erop wijzen dat het gros van het beleggend publiek negatief gestemd is.

  Verder is het voor mij van belang of de daling 2007-2009 of voor mijn part 2000-2009 al een volledige grote correctie is geweest. Met andere woorden krijgen we nog een daling of zitten we in een nieuwe bull markt. Ik ga uit van het eerste dit omdat naar mijn mening de huidige economische situatie nog niet klaar is voor een nieuwe bull markt. Hiervoor kun je veel argumenten aandragen maar de belangrijkste is de te grote schulden.

  Dit wil overigens niet zeggen dat de beurs niet verder zou kunnen stijgen. Als we in de S&P boven 1350-1360 uit komen dan is het best mogelijk dat we eerst nog naar de toppen van 2007 gaan, de DAX lijkt al onderweg te zijn. Echter als we rond deze punten draaien in de S&P dan is mogelijk het herstel compleet en kunnen we nog een forse daling verwachten.
  We zullen zien.

  Groet Jan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.