S&P 500: het beste moment om te kopen

Tot eind juli beleefden de internationale aandelenmarkten een opmerkelijke opwaartse beweging. Met name de S&P 500 bereikte record na record. Voor beleggers blijft het echter een psychologische uitdaging om aandelen te kopen wanneer ze op hun hoogste punt ooit staan. De prijs van deze aandelen is op dat moment immers hoger dan ooit tevoren. Toch blijkt het lonend om deze “psychologische kloof” te overbruggen. In dit artikel tonen we, op basis van gegevens sinds 1960, aan dat de angst om te kopen op all-time highs onterecht is.

Recordhoogtes: geen zeldzaam verschijnsel

Recordniveaus zijn in de afgelopen bijna 65 jaar allesbehalve zeldzaam. Ongeveer 45% van de tijd bevindt de S&P 500 zich binnen 5% van zijn recordhoogte. Wanneer je deze afstand uitbreidt tot 10%, stijgt dit percentage naar 60%. De Amerikaanse blue chips bevinden zich zelfs in meer dan 80% van de tijd binnen een marge van 20% van hun hoogste punt. Dit betekent dat de S&P 500 slechts 19% van de tijd meer dan 20% verwijderd is van zijn recordhoogte. Deze statistieken geven aan dat recordniveaus eerder regel dan uitzondering zijn.

Rendement en risico bij verschillende afstanden tot all-time highs

Afhankelijk van hoe dicht de S&P 500 zich bij zijn recordniveau bevindt, varieert het rendement in de daaropvolgende 12 maanden. Binnen de 5%-bandbreedte is het gemiddelde rendement 7,41%, binnen de 10%-bandbreedte is dit 7,35%, en binnen de 20%-bandbreedte ligt het op 7,65%. Pas wanneer de afstand tot het recordniveau meer dan 20% bedraagt, stijgt het rendement aanzienlijk, naar gemiddeld 12,93%.

Maar er is een keerzijde: de volatiliteit, oftewel de schommelingen die beleggers moeten doorstaan. Een eenvoudige vuistregel is dat hoe dichter de S&P 500 bij zijn recordniveau noteert, hoe lager de volatiliteit is. Dit patroon wordt bijzonder sterk wanneer de afstand tot het record groter is dan 20%. De 250-dagen-volatiliteit is dan meer dan twee keer zo hoog als wanneer de index zich binnen de 5%- of 10%-bandbreedte bevindt.

Rendement-risicoverhouding: nabij recordhoogtes het beste

De analyse van rendement versus risico laat zien dat de rendement-risicoverhouding het gunstigst is wanneer de S&P 500 zich dicht bij zijn recordniveau bevindt. Naarmate de afstand tot het recordniveau toeneemt, verslechtert deze verhouding. Dit impliceert dat investeren nabij all-time highs minder riskant is dan veel beleggers denken.

Conclusie: angst voor all-time highs is onterecht

De angst om te investeren wanneer de S&P 500 op een recordhoogte staat, blijkt ongegrond. De gegevens tonen aan dat recordniveaus geen zeldzaamheid zijn en dat de marktprestaties na het bereiken van een record niet significant slechter zijn. Sterker nog, de volatiliteit is lager wanneer de index zich dicht bij zijn hoogste punt bevindt, wat zorgt voor een betere rendement-risicoverhouding. Beleggers doen er goed aan hun angst voor all-time highs te overwinnen en te profiteren van de sterke marktprestaties, zelfs wanneer de aandelenkoersen op hun hoogste punt staan.

Bron: HSBC

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.