Sombere vooruitzichten eerste kwartaal

Saxo Bank, de online handels- en beleggingsspecialist, publiceert vandaag haar Quarterly Outlook voor Q1 2024 waarin obligaties en metalen de dans leiden in een onzekere start van het jaar. Naast aandelen, valuta, grondstoffen en obligaties bekijkt de outlook een reeks centrale macrothema’s die van invloed zijn op de portefeuilles van beleggers.

De strategen van Saxo erkenden in de laatste outlook van het vorige kalenderjaar dat de wereldeconomie niet kan omgaan met historisch hoge reële rendementen, omdat de productiviteit en bevolkingsgroei gewoon niet hoog genoeg zijn. Met een historisch lange vertraging ten opzichte van het monetaire beleid beginnen de hoge obligatierentes in 2023 eindelijk het verschil te maken. De centrale banken zullen naar verwachting in 2024 de beleidsrente verlagen, waardoor de onderliggende dynamiek verandert.

Steen Jakobsen, chief investment officer bij Saxo, licht toe: “De eens zo rooskleurige toekomst lijkt nu somberder dan ooit. Geopolitieke conflicten nemen toe zonder dat er een oplossing in zicht is. Ondanks een wijdverbreid verlangen naar politieke verandering, wat blijkt uit de opkomst van extreemlinkse en extreemrechtse partijen, blijven de resultaten teleurstellend hetzelfde. Dit komt omdat de meeste politieke agenda’s niets meer bieden dan herhaalde en afgezwakte versies van eerdere voorstellen voor verandering, zelfs het culturele leven wordt gedomineerd door herhalingen. Er is nauwelijks sprake van productiviteit in industrie, cultuur en politiek.”

De belangrijkste punten van de zeven artikelen van de Q1 outlook

Althea Spinozzi: Obligaties liggen op ieders lippen

 • Afzwakkende groei, vertragende inflatie en een onzeker politiek klimaat creëren de perfecte omgeving voor obligaties om het beter te doen dan andere activa.
 • Obligatiebeleggers krijgen de kans om één van de hoogste rendementen in meer dan 10 jaar vast te zetten. Daardoor wordt het voor vastrentende waarden moeilijk om negatieve rendementen te behalen, zelfs als de rendementen weer licht stijgen.
 • De verslechterende economische activiteit en de hoge rente vormen een bedreiging voor de inkomsten en marges van bedrijven. Wij geven daarom de voorkeur aan kwaliteit en verwachten dat de spread van bedrijfsobligaties met een lagere rating zal toenemen.

Ole Hansen: Jaar van de metalen 

 • Edelmetalen zullen een hernieuwde vraag zien in het vooruitzicht van een lagere Amerikaanse rentetarieven en lagere reële rendementen. We verwachten dat goud een nieuwe recordhoogte zal bereiken en dat zilver een extra impuls zal krijgen van de klimaatconferentie COP28 en hogere uitgaven voor hernieuwbare energie.
 • Platina zal te maken krijgen met meer tekorten en krappe marktomstandigheden, met een waarschijnlijk herstel in ETF-posities. Daardoor kan de discount van platina ten opzichte van goud met 250 dalen. Het gaat hierdoor in de richting van het 5-jarig gemiddelde van ongeveer $750 per ounce.
 • Koper, dat sterk in de lift zit, heeft het vooruitzicht van een aanbodtekort in 2024. Er zijn toenemende aanbodrisico’s in een tijd van stijgende vraag naar groene transformatiemetalen, vooral in China, en herbevoorrading door westerse bedrijven. Verkies onderliggende blootstelling in plaats van kopermijnbedrijven.

Peter Garnry: Nieuwe extremen en uitdagende kansen in aandelen 

 • Positief over aandelenmarkten in India, Mexico, Brazilië en Vietnam. Evenals grondstoffen, cybersecurity en defensie, omdat herbewapening, het terughalen van bedrijfsactiviteiten en herbevoorrading in 2024 onverminderd doorgaan.
 • Megakapitalisaties zijn onderwogen. De AI-hype heeft de S&P 500 Index naar een historisch hoogtepunt heeft gedreven, dat onhoudbaar is. Wij geven de voorkeur aan gelijkgewogen aandelenindices, naast minimale volatiliteit en kwaliteitsfactoren.
 • We zijn onderwogen in Japanse aandelen vanwege het risico op stijging van de Japanse yen. Aandelen uit het Verenigd Koninkrijk en Europa vinden we echter aantrekkelijk vanwege de waardering.

Charu Chanana: Hoogrentende valuta’s zullen aantrekkingskracht beginnen te verliezen

 • De Amerikaanse dollar blijft een sell op rally’s. Daarbij hangt de omvang meer af van relatieve Amerikaanse economische prestaties dan van absolute. De Japanse yen en goud kunnen het meeste winnen in een yield-gedreven bearish dollaromgeving. De euro tegenover dollar zou in het begin van het eerste kwartaal kunnen stijgen naar 1,12.
 • De dollar tegenover de Japanse yen blijft een sell op rally’s in Q1. De euro tegenover yen en het Britse pond tegenover yen krijgen nog steeds steun, nu de ECB en de Bank of England havikachtig blijven. Daarnaast zouden de Australische en Nieuw-Zeelandse dollar tegenover de yen kunnen profiteren, nu carry-trades de VS steeds meer ontwijken.
 • Een zwakte van de Amerikaanse dollar en tekenen van een voorzichtig herstel in China zouden ruimte kunnen maken voor een opleving van Aziatische valuta.

Steen Jakobsen: Wat is er gebeurd met de toekomst? 

 • Geopolitiek zal een grote rol blijven spelen in de economie. De financiële markten zullen last krijgen van een toenemend aantal brandhaarden, naarmate de wereld versplintert. Ontevredenheid onder de bevolking in de ontwikkelde wereld leidt tot de opkomst van extreemlinkse en extreemrechtse partijen.
 • De productiviteit in de belangrijkste zaken voor het menselijk welzijn is nog steeds teleurstellend, terwijl sociale media een enorm negatief nut hebben voor de samenleving.
 • In de eerste helft van het jaar is er het grootste risico voor de economische vooruitzichten, terwijl de tweede helft door de Amerikaanse verkiezingen een verhoogd politiek risico met zich meebrengt. Die verkiezingen zullen de geopolitiek in de komende vier jaar bepalen.

Peter Siks: De opkomst van het populisme en de invloed van extreemrechtse partijen 

 • Door de economische gevolgen van de globalisering en het neoliberale beleid voelen veel Europeanen zich onzeker en kwetsbaar.
 • Populistische partijen stellen zichzelf voor als verdedigers van traditionele waarden en maken gebruik van de angst voor immigratie, culturele verandering en de erosie van de nationale identiteit.
 • Traditionele centrumpartijen worden gezien als onaangepast en falen in het aanpakken van de zorgen van gewone burgers. Dat maakt de weg vrij voor populistische partijen om naar voren te komen als het ‘anti-establishment’ alternatief.

Redmong Wong: Beleggen in China te midden van economische uitdagingen

 • Uit de theebladeren van de belangrijke politieke bijeenkomsten in het vierde kwartaal van 2023 blijkt dat de Chinese beleidsprioriteiten een gebrek aan urgentie vertonen voor anticyclische initiatieven.
 • Het Derde Plenum in het eerste kwartaal van 2024 (een belangrijke bijeenkomst van de Chinese Communistische Partij) wordt de lakmoesproef voor de richting van de Chinese ontwikkelingsstrategieën.
 • Technologie, geavanceerde productie, energie en groene metalen zijn aantrekkelijk om te investeren in groei op de middellange termijn.

Klik hier voor de volledige Q1 2024 Outlook van Saxo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.