Toen Donald Trump in het witte huis werd gekozen en de financiële markten na een eerste schok enthousiast werden over zijn investeringsplannen in de Amerikaanse infrastructuur en belastingverlagingen, riep het leeuwendeel van de analisten dat je dollars moest kopen. We zijn ruim een half jaar verder en de dollar is gezakt van 1.05 naar 1.17, een daling van 11%.
Redenen
De dollar werd dus grof van de hand gedaan maar het is niet direct duidelijk waar die verkoopdruk vandaan kwam. Men ging niet uit de aandelen, de S&P500 en de Nasdaq stegen met respectievelijk 10% en 21%. Beleggers verkochten ook geen langlopende Amerikaanse staatsobligaties, de 10 jaarsrente zakte namelijk van 2.45% naar 2.25%, ofwel die leningen werden juist gekocht. Wél vloeide er kapitaal uit kortlopend Amerikaans staatspapier door twee -verwachte- renteverhogingen door de Fed maar niet in die mate om een 11% daling van de dollar te kunnen verklaren.
Blijft de vraag welke dollarbeleggingen dit jaar dan toch zo in de uitverkoop zijn gedaan. Het antwoord zit hem waarschijnlijk in de grondstoffen. De brede commodity index is dit jaar al met 7% gezakt en het gaat hier om enorme volumes. Er is in 2017 veel geld, dollargeld, weggehaald uit onder meer olie, gas en agrarische grondstoffen.
Kansen
Terug naar de dollarkoers. Inmiddels is de Euro/Dollar aanbeland bij een weerstandsbarrière van 1.17 na een forse stijging vanaf 1.05. Een koers van 1.19 á 1.20 valt charttechnisch niet uit te sluiten maar de huidige dollarstand biedt méér kans op herstel naar 1.10 dan dat de dollar nog meer terein verliest.
Dat nu bijna iedereen negatief is over de greenback, biedt juist kansen voor het aanhouden van dollars. Echter, waarvoor kunnen die dollars worden aangewend? De Amerikaanse markten die dit jaar hard zijn gestegen zonder noemenswaardige correctie en de oplopende rente in de US, bieden voor de korte termijn uitdagingen voor zowel Amerikaanse aandelen als obligaties.
Wellicht kunnen we gebruik maken van een middenweg: alvast dollars kopen en inzetten bij een dip in de markt. En misschien is tegen die tijd de beweeglijke grondstoffenmarkt ook het overwegen waard, gezien de eerste tekenen van bodemvorming.
Michael Broeders
Partner Helliot Vermogensbeheer