Enige tijd terug schreef ik over het crashwindow van Steve Puetz. Lees hier wat ik destijds aangaf:
Het ‘crashwindow’ vloeit voort uit uitgebreid onderzoek van Steve Puetz (spreek uit: ‘pits’). Deze analist bestudeerde begin jaren ’90 de acht grootste beurscrashes, van de tulpenbollenrally in 1637 tot en met de Nikkei-crash in 1990. In zijn onderzoek keek hij naar een mogelijk verband tussen de crashes en zon- en maansverduisteringen. Puetz focuste zich op de situatie waarin er eerst sprake was van een zonsverduistering, gevolgd door volle maan waarbij de maan dan zelf ook (deels) verduisterd is. Puetz gaf aan dat de crashes begonnen rondom volle maan, in het bijzonder zes dagen vóór tot drie dagen ná een volle maan binnen zes weken vanaf de zonsverduistering. Bij ALLE acht beurscrashes was daarvan sprake. Puetz berekende dat de kans, dat alle acht crashes binnen het vereiste interval zouden beginnen, 0,23 tot de macht 8 was, ofwel een kans van 1 op 127.696.
Steve Puetz geeft aan dat het grootste aantal crashes begint ná de eerste, verduisterde, volle maan. Wanneer er echt paniek optreedt, duurt het twee tot vier weken eer de bodem bereikt wordt. De beurzen hebben volgens Puetz de neiging om een top te maken enkele dagen vóór volle maan, dan zijwaarts of licht lager te gaan en te wachten totdat volle maan gepasseerd is. Op de dag van volle maan of kort erna gaat dan een ware schok door de markten. Voor de duidelijkheid: de combinatie van een zonsverduistering en een maansverduistering wil niet zeggen dat er een crash volgt. De combinatie wil alleen zeggen: ALS er een crash komt is de kans op grond van zijn onderzoek bijzonder groot dat het binnen dit tijdframe getriggerd wordt.
……
Het eerstvolgende crashwindow bevindt zich over ruim een maand. Op 1 juni 2011 zal er een zonsverduistering plaatsvinden. Op 15 juni 2011 wordt een maansverduistering verwacht. Het tijdframe is derhalve van zes dagen voor 15 juni ofwel 9 juni tot drie dagen na volle maan ofwel 18 juni. Kijkend naar de hiervoor geschetste patronen zou je mogen verwachten dat – ALS er een crashachtige beweging volgt op de beurzen – de top vlak voor of op 15 juni ligt, waarna de beurzen flink onderuit gaan. Een maand later, bij de volgende volle maan, is eventueel ook nog mogelijk.
Zie hier wat er destijds gebeurde:
De diepe augustusbodem viel een paar dagen buiten het crashwindow van 6 weken, maar niettemin was de waarschuwing gerechtvaardigd.
Op 25 november was er wederom sprake van een gedeeltelijke zonsverduistering. Morgen, 10 december, is er een maansverduistering. Aan de voorwaarden zoals Puetz die geschetst heeft, is voldaan. Op 7 december heeft de Dow Jones een top neergezet. Doet zich daarom voor wat Puetz schetste: De beurzen hebben volgens Puetz de neiging om een top te maken enkele dagen vóór volle maan, dan zijwaarts of licht lager te gaan en te wachten totdat volle maan gepasseerd is. Op de dag van volle maan of kort erna gaat dan een ware schok door de markten. Nogmaals: geen zekerheden, geen garanties, maar als een schok daadwerkelijk volgt volgende week, dan was u gewaarschuwd.
Elmer Hogervorst
http://weblog.goudtekoop.nl
Tegen de kerstdagen aan moet ik Cratcit spelen in het toneelstuk SCROOGE,op de school van mijn kinderen.
Laten we zeggen dat het een echt kerst-verhaal is.
De tijd is er gewoon voor.
Zo ook de volle maan e.d.
De maan staat toch anders tegen de aarde aan te zien in Juni dan in December.
Iedereen weet dat , en dat kwam nu ook weer uit,dat vanaf mei-juni flauwe beursmaanden kunnen aantreden, je kunt dit heel mooi zien in bovenstaande grafiek met een dieptepunt in oktober. Weet je wat goed nieuws vandaag was? Dat de Eurocrisis vandaag in de Telegraaf niet te vinden was , zoals de laatste weken,op pagina 1 maar op pagina 3! Niks meer op teletekst te vinden en dat het tegen de kerst aanloopt met saamhorigheid in de wereld. Iedereen stond de laaste tijd aan de zijkant wat zoals is als een water-massa voor een stuwdam staat te duwen. Het water gaat nu winnen, let maar eens op!!
Het zou interessant zijn om te weten:
In hoeveel gevallen van een “zonsverduistering, gevolgd door volle maan waarbij de maan dan zelf ook (deels) verduisterd is” treedt er een crash op? 80%, 20%? Ik zou het niet weten, maar dat zou veel meer houvast geven.
En dan over de zonsverduisteringen, gevolgd door volle maan van deze zomer:
De volle maan op 15 juni was een flinke bodem.
Ook de volle maan op 15 juli was een bodem (18 juli om exacte te zijn, de handelsdag na de volle maan).
Beide gevallen voldoen dus niet aan de beschrijving “De beurzen hebben volgens Puetz de neiging om een top te maken enkele dagen vóór volle maan, dan zijwaarts of licht lager te gaan en te wachten totdat volle maan gepasseerd is. Op de dag van volle maan of kort erna gaat dan een ware schok door de markten.” Eigenlijk gebeurde het omgekeerde, er volgde een stijging. Vooral de stijging na 15 juni was best indrukwekkend (hoewel deze eigenlijk pas een week later begon).
Dus wat die crash ook heeft veroorzaakt, ik denk niet de combinatie van zonsverduistering en maansverduistering. De volle maan van 15 juni viel op dezelfde dag als Apogee (grootste afstand tussen de maan en de aarde) dus zou het effect minder moeten zijn. Ook op 15 juli stond de maan behoorlijk ver van de aarde. Hetzelfde fenomeen als op 15 juni doet zich voor op 10 dec 2011 (gisteren dus): volle maan, maansverduistering en Apogee op zelfde dag. Als de maansverduistering en volle maan samenvallen met perigee denk ik dat je kansen op een chrash groter zijn. Dit geval doet zich voor op 3/4 juni 2012 (zonsverduistering op 21-5-2012). Dan opletten dus.
Persoonlijk houd ik zelf wel van de combinatie van maanstanden perigee/minimun declination/volle maan. Afgelopen 19 februari was dat zo. Toen vielen ze nog allemaal mooi op dezelfde dag ook!!! De bodem van 16 maart lag er niet ver vandaan. In 2012 hebben we wat dit betreft een leuk tijdsframe: 8-10 maart 2012: 8 maart: min. declination en volle maan, 10 maart perigee.
Time will tell.
Dank Michielz: de vraag is überhaupt of zon- en maansverduisteringen beurscrashes veroorzaken. Het enige wat Puetz laat zien is dat er een verband kan zijn. De daling in de zomer verliep niet zoals Puetz schetste rondom volle maan maar de trigger voor de daling kwam wel binnen 6 weken na de zonsverduistering en voldeed daarmee aan het timeframevereiste. Leuk wat je opmerkt tav 8-10 maart 2012. Veel cycli komen dan nl. samen, bovendien is het de derde verjaardag van de diepe bear marketbodem van 9 maart 2009 (AEX 195). Ik verwacht dan een belangrijke bodem op de beurzen. Idd: time will tell.
Kleine correctie op bovenstaand verhaal: op 15 juni en 10 dec viel de maansverduistering niet samen met apogee, maar met maximum declination. Escusez moi.