Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Onrust op aandelenmarkten

Na een lange periode van relatieve rust, kleurden de beurzen de afgelopen dagen rood. Zeker de aandelen in de technologie moesten er flink aan geloven. Vooral de stijging van de rente op Amerikaanse staatsobligaties (Treasuries) lag ten grondslag aan deze forse verliezen.

De aandelenmarkten staan al een paar dagen onder druk. Die beweging versnelde op woensdag: de S&P 500 en Nasdaq daalden toen met respectievelijk 3,3% en 4,1%. De aanleiding? Waarschijnlijk de rente op Amerikaanse staatsobligaties (Treasuries). Die steeg onlangs tot het hoogste niveau in jaren.

Over de hele wereld incasseerden de financiële markten verliezen. De opkomende markten, en dan met name Chinese aandelen, stonden ook donderdagochtend nog onder druk. De aandelenmarkt van Shanghai zakte toen met bijna 6% weg.

Op woensdag werd fors winst genomen op populaire aandelen: in Europa daalden vooral de aandelen in luxegoederen. Kering en LVMH stonden op een verlies van respectievelijk 9,6% en 7,1%. In de VS vielen de klappen bij de technologieaandelen: Netflix en Amazon verloren respectievelijk 8,3% en 6,1% aan terrein. Apple en Microsoft daalden met meer dan 4%.

Oplopende obligatierente in VS

De rente op 10-jaars Treasuries bereikte vorige week een niveau van 3,21%. Dat was sinds 2011 niet meer voorgekomen. Ook in Azië en Europa ging de rente op staatsobligaties daardoor omhoog. Die hoge Amerikaanse rendementen vallen toe te schrijven aan een combinatie van sterke economische cijfers in de VS en de wat steviger toon die de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) de laatste tijd aanslaat.

Een hogere rente is negatief voor de aandelenmarkten. Financieringskosten gaan bijvoorbeeld omhoog. Een hogere rentevergoeding op obligaties zorgt er ook voor dat aandelen duurder lijken. De huidige onrust op de markten weerspiegelt het risico van een hogere rente in de toekomst.

Wij delen die angst voor een veel hogere rente niet. Het effect van de begrotingsstimulering in de VS verdwijnt in 2019 geleidelijk uit de cijfers en de inflatie blijft binnen de perken. Wij denken dat de Fed in juni volgend jaar stopt met de renteverhogingen en eindigt op een niveau van 3%. Dat niveau is ook een richtlijn voor de ontwikkeling van de rente op 10-jaars Treasuries in 2019.

Goede fundamentele positie

Een andere factor die mogelijk aan de onrust bijdraagt is het politieke risico van het handelsconflict. Een duidelijke oplossing is niet in zicht. Sterker nog, de toon van de regering Trump richting China wordt steeds onaangenamer. In combinatie met de hogere Amerikaanse obligatierente zorgde dit voor een zwakkere stemming op de financiële markten.

We verwachten dat de markten zich de komende dagen wisselvallig blijven ontwikkelen. Toch blijft het fundamentele plaatje goed. De Amerikaanse economie doet het prima met een groei van rond de 4,2%. Europa en de opkomende economieën bevinden zich op dit moment in een zwakke periode. Maar de verwachte sterke bedrijfswinsten kunnen beleggers geruststellen.

We blijven vooralsnog gematigd positief over aandelen. Onze voorkeur gaat daarbij uit naar de Amerikaanse markt boven Europa. Voor opkomende markten zijn we neutraal. En voor de getroffen sectoren (IT en luxegoederen & diensten) handhaven we onze neutrale opstelling.

Bron: ABN Amro

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *