Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Obstakels in positieve trend

Ja, de trend is positief. Beleggers reageerden enthousiast op de mededeling van FED voorzitter Bernanke om de komende maanden via terugkoop van obligaties 600 miljard dollar in de markt te pompen. De verwachting is dat inflatie op termijn aandelen maar ook andere beleggingscategorieën zal stuwen. Het is deze reden waardoor beleggers op dit moment aan het kopen slaan. Daarmee lijkt de weg voor de aandelen naar boven gericht. De toppen van april dit jaar zijn nu ook door de markten in de VS geslecht en niets lijkt een stevige rally in de weg te staan.

De trend is Up

Vanuit technisch oogpunt is de trend naar boven gericht en zolang de markten zich binnen de grenzen van deze trend bewegen moet je er in mee gaan, The Trend is Your Friend.

Zijn er dan geen beren op de weg zult u zich afvragen. Ja, die zijn er wel degelijk maar ook het stijgingspotentieel is aanzienlijk. In dergelijke situaties kun je met behulp van een paar gereedschappen proberen aan te geven waar eventuele omslagpunten kunnen liggen, zeg maar attentiepunten. In een aantal beurzen zijn we deze punten reeds genaderd. Daarnaast stellen de patronen in de AEX en de CAC 40 mij nog niet gerust.

De achterblijvers

De Franse CAC 40 en de AEX zijn duidelijke achterblijvers in de recente stijging. Dit is was voor mij reden om de positieve verwachtingen van twee weken geleden wat te temperen. Belangrijk daarbij was dat er in deze marken een patroon in ontwikkeling is, die veel kenmerken heeft van een wig. Omdat een dergelijk patroon nogal negatieve gevolgen kan hebben, is een zekere terughoudendheid in deze indices nog op zijn plaats. Op dit moment zitten we aan de bovenkant van het patroon. Een daling onder 337 – 335 in de AEX zie ik als een neerwaartse uitbraak en kan een aanzienlijke correctie veroorzaken. Bij deze zone ligt dan ook mijn stop loss.

CAC 40 TA 9 november 2010 2010
CAC 40 TA 9 november 2010 2010

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

AEX 9 november 2010
AEX 9 november 2010

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

De voorlopers

In Europa is de Duitse DAX één van de voorlopers. Deze index is al gestegen boven de toppen van april dit jaar en lijkt daardoor in de nieuwe stijgingsfase te verkeren. Voor de stijging is het  eerste richtpunt 7080-7100 in deze index. Op basis van de eerste beweging A zijn koersen zelfs mogelijk van ruim 7500. Omdat er zich op dagbasis divergenties voordoen is een tijdelijke stap terug mogelijk. Hierbij denk ik aan een daling tot ongeveer 6550.

DAX TA Elliot Wave 9 november 2010
DAX TA Elliot Wave 9 november 2010

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

DAX TA Elliot Wave 9 november 2010 grafiek 2
DAX TA Elliot Wave 9 november 2010 grafiek 2

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

Ook de S&P 500 heeft afgelopen week de toppen van april geslecht, ook in deze index ziet het er naar uit dat de koersen verder willen stijgen. De recente stijging heeft daar zelfs de negatieve divergenties opgeheven en kan daardoor zonder veel tegenwind verder oplopen. Omdat er zich in de stijging sinds begin september nog geen noemenswaardige correcties hebben voorgedaan  is het lastig om in deze index een indicatie te geven waar eventuele draaipunten liggen.

Op basis van de eerste stijging kun je stellen dat er een attentiepunt ligt rond het huidige de zone, 1228-1233, ( voor de liefhebbers een 1.618 extensie).  Tijdens de stijging zullen we zeer waarschijnlijk een keer een correctie van ongeveer 90 punten tegenkomen. Wanneer deze in zet is niet bekend. Er zijn op dit moment nog geen signalen in die richting.

S&P 500 9 november 2010
S&P 500 9 november 2010

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

Conclusie

De trend is UP en zolang deze up is, dient deze te worden gerespecteerd, het potentieel is namelijk aanzienlijk. Voor de AEX zou een stand van 400 plus op termijn niet verbazen. Omdat ik mij nog niet comfortabel voel met de patronen die zich in de CAC 40 en de AEX aftekenen is het in deze markt noodzakelijk om alert te blijven. Voor de AEX zou een daling onder 337-335 negatieve gevolgen kunnen hebben. Echter zolang andere belangrijke indices zich keurig binnen de grenzen van de opgaande trend bewegen, dienen we er vanuit te gaan dat ook de zwakke broeders de weg omhoog zullen inslaan.

Voor de korte termijn is er in de Duitse DAX een mogelijkheid voor een daling van ongeveer 200 punten (3,3 %). Waarschijnlijk een aardig punt om posities op te bouwen of uit te breiden.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Dit bericht delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Over de auteur

2 gedachten over “Obstakels in positieve trend”

  1. Waarop baseert uw dat de aandelen ook omhoog gaan? de dollar wordt minder waart
    er worden bonds en schuldpapier gekocht wat alleen maar minder waart wordt volgens Amerikaanse deskundige, de volgende bubbel in waarde papier!!

  2. Geachte Albert,

    Op technische gronden is er in veel markten sprake van een uitbraak. De periode van consolidatie vanaf april dit jaar lijkt daarmee afgesloten en we kunnen stellen dat gezien de beperkte daling de schade beperkt is gebleven. Indien dit juist is dan zitten we nu in een waarschijnlijk laatste opgaande fase. Hoever deze stijging zal gaan is natuurlijk onduidelijk maar zolang de opgaande trend intact is ( AEX boven 335-337) is de kans op stijgend koersen groot.

    Uw opmerking over een bubbel in waarde papier kan ik mij voorstellen maar dat is op zich geen garantie dat aandelen op dit moment niet kunnen stijgen. Daarnaast ben ik nogal voorzichtig op een duidelijke stop loss te hanteren want ik ben het met u eens dat de huidige beleggings omgeving niet zonder risico’s is. Dus de remedie op dit moment is zolang de trend stijgende is kijk ik niet negatief naar de aandelen.

    Groet Jan Groothaar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.