Wat gaat de Nikkei in maart doen?

In de periode van oktober 2010 tot en met februari 2011 heeft de Nikkei een rally laten zien van 13,39%. De Japanse Warrants stegen in dezelfde periode met 43,7%. Maart is de laatste maand van het fiscale boekjaar en de analisten van Daiwa Research vroegen zich af of er deze maand nog kans is op verdere koersstijging. Om deze vraag te beantwoorden maakten zij een analyse, waarin de correlatie wordt bepaald tussen het rendement van de Nikkei index in maart en de voorafgaande periode (okt-feb) sinds 1960. Deze correlatie blijkt licht positief te zijn (zie grafiek).

Telkens als de Nikkei in de periode (okt-feb) steeg, was de Nikkei vervolgens in maart 24 keer hoger en 7 keer lager. In de gevallen dat de Nikkei-index 10% of meer steeg in de periode (okt-feb), was de Nikkei vervolgens in maart 14 keer hoger en 2 keer lager. Aangezien we nu een voorgaande periode (okt- feb)hebben gezien met een stijging van meer dan 10%, liggen de kansen voor de Nikkei-index volgens Daiwa, op basis van deze analyse, in opwaartse richting voor deze maand.

Wat gaat de Nikkei-index in maart doen
Wat gaat de Nikkei-index in maart doen

Effect van een oplopende olieprijs op verschillende landen

Vorige week is in onze portefeuille een van de callspreads op Fanuc (fabrikant van industriële robots) geëxpireerd . Deze positie is in juni vorig jaar opgezet en heeft een rendement van +67% opgeleverd, waardoor er EUR 800.000 is vrijgevallen. Het kaspercentage is daardoor opgelopen naar 10% van de portefeuille. We hebben niet direct een herinvestering gepleegd, gezien de toenemende onrust in het Midden Oosten en het oplopen van de olieprijs als gevolg daarvan. Wellicht dient zich de komende dagen nog een betere mogelijkheid aan om te investeren, omdat de beurzen wat lijken te corrigeren. Overigens is het effect van een oplopende olieprijs minder groot op de Japanse economie in vergelijking met andere landen, aangezien Japan vrij efficiënt met olie omspringt (zie grafiek).

Effect van een oplopende olieprijs op verschillende landen
Effect van een oplopende olieprijs op verschillende landen

Yen verwakt tov de euro

Grafiektechnisch lijkt de yen verder te gaan verzwakken ten opzichte van de euro, met het doorbreken van de dalende weerstandslijn (zie grafiek). Gisteren schoot de euro omhoog versus de yen, nadat de voorzitter van de Europese Centrale Bank, Trichet, zinspeelde op een renteverhoging van 25 bps bij de volgende meeting op 7 april. Deze stap komt onverwacht, want de marktverwachting was dat de ECB pas op zijn vroegst na de zomer met de eerste renteverhoging zou komen. Een verzwakking van de yen komt Japanse exporteurs die zich op Europa richten goed uit. Deze ontwikkeling, gecombineerd met goede cijfers ten aanzien van de Amerikaanse werkgelegenheid zorgden ervoor dat de Nikkei index met 1,02% steeg vandaag. Op weekbasis steeg de graadmeter met 1,6%, maar door de verzwakking van de yen daalde de Nikkei-index deze week met 0,86% gemeten in euro’s. De intrinsieke waarde van de Japanse Warrants steeg deze week met 2,4%.

TA yen-euro
TA yen-euro

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.