Verhouding Topix / SP 500 op dieptepunt

De Amerikaanse president Barack Obama is vrijdag gearriveerd in Tokio. De thema’s klimaatbescherming, de oorlog in Afghanistan en de wereldwijde economische crisis zullen centraal staan bij de gesprekken met de nieuwe Japanse premier Yukio Hatoyama. In het Japanse stadje Obama zijn ze in rep en roer dat de gelijknamige president op bezoek is in hun land. T-shirts met bijgevoegde opdruk vinden gretig aftrek.

Markten & Rendement

  • De Nikkei index daalde deze week met 0,19%. De bredere Topix verloor 0,82%.
  • De yen daalde 0,24%, waardoor de Topix in euro’s gemeten met 1,06% daalde.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants daalde van 1,27 naar 1,26 euro (-0,79%).

De Japanse beurs is voor de derde week op rij gedaald. Dit keer moest de Nikkei 0,19% inleveren en de bredere Topix daalde 0,82%. Persbureau Boomberg kwam woensdag met een chart of the day, waarin de verhouding van de Topix index en de S&P500 index werd afgebeeld. De Topix index staat nu op 866 punten en de S&P500 op 1087 punten en daarmee bedraagt de huidige ratio 0,80 (866/1087). Dit is de laagste waarde sinds december 1955 en dit benadrukt het achterblijven van de Japanse beurs. De derdekwartaal winsten van Japanse bedrijven, gepubliceerd sinds 7 oktober, zijn met 60% gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Dit is vier keer zoveel als de winstdaling van bedrijven uit de S&P500.

In september heeft er een historische machtwisseling plaatsgevonden. De LDP, welke bijna 55 jaar onafgebroken aan de macht is geweest, heeft plaats moeten maken voor de DPJ van Hatoyama. De hoop is nu gevestigd op de nieuwe premier om de economie weer op de rails te zetten. De vorige regering heeft een economisch stimuleringspakket in gang gezet ter waarde van 20 biljoen yen ( $220 miljard dollar). Hiervan is 3 biljoen yen onmiddellijk stopgezet door de nieuwe premier Hatoyama, omdat het volgens hem werd besteed aan onzinnige projecten, zoals het aanleggen van wegen, die niemand gebruikt en het spekken van de kas van lokale overheden. De nieuwe regering buigt zich nu over hoe het geld beter kan worden aangewend. Deze vertraging kan echter de economische groei op de korte termijn aantasten.

Aanstaande maandag wordt het economische groeicijfer over het derde kwartaal bekend gemaakt. De consensus gaat uit van een groei van 2,9% op jaarbasis, ten opzichte van een groei van 2,3% in het tweede kwartaal. De toegenomen groei komt naar verwachting door het aantrekken van de binnenlandse vraag. Deze week werden de Machine Orders al gepubliceerd. Economen hadden een stijging verwacht van 4,1%, maar het werkelijke cijfer kwam uit op +10,5%. Dat bedrijven weer meer spenderen is een positief signaal dat het economisch herstel doorzet.

Binnen de portefeuille hebben wij deze week een nieuwe callspread gekocht op de tweede grootste bank van Japan, SMFG. De banken hebben dit jaar, in tegenstelling tot in het westen, nog nauwelijks een rebound laten zien. SMFG staat sinds de start van het jaar nog 23% in de min. Iedereen is bang dat er nog een aandelenemissie aan zit te komen, maar omdat het al weken het gesprek van de dag is, geloven wij dat dit (mogelijke) nieuws al grotendeels in de koers is verwerkt. Verder hebben we nog een callspread gekocht op Nomura. De koers daalde in september 33% na de aankondiging van een aandelenemissie, maar dit was (onverwacht) de tweede keer in korte tijd dat Nomura geld ophaalde en het was de grootste emissie in haar geschiedenis. Nomura is nu wel klaar volgens ons (wat slecht nieuws betreft ) en de hoge volatiliteit maakt de prijs van een callspread nu aantrekkelijk.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.