Rating Japanse banken verhoogd

De Japanse regering lanceert dit jaar een samenwerkingsverband met de private sector om ‘gedachte-lees’ robots en consumentenelectronica, dat alleen via gedachten kan worden bestuurd, te ontwikkelen. De nieuwe apparaten zouden binnen 10 jaar op de markt gebracht moeten worden, zo meldt de krant Nikkei.

Markten & Rendement

  • De Nikkei index daalde vorige week met 1,69%. De bredere Topix daalde met 1,08%.
  • De yen steeg 0,69%, waardoor de Topix in euro’s gemeten 0,38% daalde.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants daalde van 1,86 naar 1,83 euro (-1,61%).

Consumentenvertrouwen op hoogste niveau sinds 2007

Het consumentenvertrouwen is wederom gestegen in maart en staat nu op het hoogste niveau sinds 2007. Export trekt de economische kar en dat vertaalde zich in maart in een hoger dan verwacht handelsoverschot van US$ 10,2 miljard.

Investment rating Japanse banken verhoogd

Naar aanleiding van aanhoudende verbeterende economische cijfers hebben analisten van Morgan Stanley de investment rating voor de Japanse bankensector verhoogd naar ‘attractive’. Zo verwachten zij dat er nog een koersstijging van meer dan 34% in het vat zit voor Sumitomo Mitsui Financial Group (SMFG), het koersdoel is namelijk verhoogd naar 4340 yen. De koersen van banken zijn relatief achtergebleven bij de rest van de markt, maar nu de rondes van extra kapitaalemissies nav. de kredietcrisis ten einde zijn, zouden de koersen van Japanse banken wel eens verder kunnen aantrekken. Deze week hebben we de posities in SMFG en MUFJ (Japans grootste bank gemeten in marktwaarde) verder uitgebreid.

IMF en LDP voor continuatie kwantitatieve verruiming

Alhoewel consumenten positieve inflatieverwachtingen hebben, lijkt de regerende partij, de LDP, als de dood voor verdere continuatie van deflatie. De partij wil, onder aanvoering van Minister van Financiën Naoto Kan, dat de centrale bank (BOJ) streeft naar 1 tot 2 procent inflatie. Het IMF sprak zich deze week eveneens uit voor een verruimend monetair beleid. Accommoderend monetair beleid zal dus voorlopig in Japan nog wel in stand blijven, dit in tegenstelling tot andere (Westerse) economieën, waar dit inmiddels is, danwel wordt, afgebouwd.

De goede winstcijfers van technologiebedrijven wereldwijd zorgden ervoor dat Japanse bedrijven binnen die sector konden meeliften. Hitachi meldde deze week dat de verkoop van harde schijven in het eerste kwartaal met 42% is gestegen. Hitachi eindigde de week 4,49% hoger. Het koersdoel voor Hitachi, binnen onze portefeuille aanwezig, is door analisten van verscheidene instellingen verhoogd.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.