Nikkei up 2,7%, maar in euro’s down

De G7 heeft overeenstemming bereikt om in te grijpen op de valutamarkt met als doel de yen te verzwakken. Het is voor het eerst in meer dan 10 jaar tijd dat een dergelijke gezamenlijke actie van centrale banken wordt ondernomen. Elke lid van de G7 zal de yen verkopen zodra hun markten open gaan. Deze actie had direct effect, want de yen verzwakte met ruim 4% ten opzichte van de euro ten opzichte van gistermorgen deze tijd. De Nikkei index steeg vannacht met 2,72%, maar door de verzwakking van de yen is er gemeten in euro’s sprake van een daling.

De interventie van de G7 wordt gedaan, omdat een rap sterker wordende yen de Japanse economie verder kan ontwrichten, gezien de afhankelijkheid van de export. Er werd gespeculeerd dat de yen sterker zou worden, omdat verwacht werd dat met name verzekeraars hun buitenlandse beleggingen zouden verkopen om geld vrij te maken voor de uitkeringen die gedaan moeten worden. De Japanse minister van Economische Zaken, Kaoru Yosano, heeft gezegd dat verzekeraars voldoende cash en liquide assets hebben om aan hun verplichtingen te voldoen en dat er geen aanwijzingen zijn dat er buitenlandse beleggingen worden verkocht.

Na de aardbeving in Kobe in 1995 steeg de yen met 21%. De beurs zakte destijds ook met 20%, maar deed daar 5 maanden over. Nu is de beurs na de aardbeving op 11 maart met 20% gezakt in slechts 4 dagen tijd. In 1995 bedroeg de koers-winstverhouding gemiddeld 55. Nu is de waardering veel aantrekkelijker met een koers-winstverhouding van 13. Een ander verschil met 1995 is dat de centrale bank pas veel later kwam met stimulerende maatregelen. De aardbeving vond toen plaats in januari en pas in april werd de rente verlaagd. Nu is er na 1 dag gelijk 15 biljoen yen in de economie gepompt.

Wel moet worden opgemerkt dat in 1995 het Japanse huishoudboekje er veel beter voorstond dan nu. De huidige torenhoge schuld geeft de overheid weinig ruimte om nog veel meer geld in de economie te pompen. Aan de andere kant is het zo dat de hoge schuld en de deflatie de yen waarschijnlijk zwak zullen houden op termijn, aangezien in veel andere delen van de wereld de rentes zullen worden verhoogd om de inflatie in te dammen.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.