Loef TIP: gezond en veilig

Natuurlijk kan de correctie op de aandelenmarkten doorzetten. Defensieve sectoren presteren dan relatief sterker. Wie moet beleggen in aandelen maar bang is voor nog meer ellende op de beurs kiest de relatief veilige Health Care sector.

In deze column wordt elk weekend een ‘Technisch Inspirerend Patroon’ (afgekort ‘TIP’) onder de publieke aandacht gebracht. Deze column wordt opgesteld door Edward Loef van Loef Technische Analyse B.V. (LTA)  in samenwerking met De Kritische Belegger.

De LOEF TIP is bedoeld om belangstellenden in de technische analyse wekelijks te inspireren. De inhoud van deze column is nadrukkelijk niet bedoeld als een persoonlijk advies. De technische analyse maakt primair gebruik van de koersgrafiek en van de beurskoers afgeleide indicatoren met het doel om trends en trendomslagen tijdig te herkennen.

Openstaande posities

DATUM LOEF TIP POSITIE KOERS AKTUEEL W/V
25-02-11 DJ Stoxx 600 Oil & Gas LONG 358,06 340.39 -4.90%
4-03-11 DJ Stoxx 600 Retail SHORT 259,54 248.58 4.23%
11-03-11 Nikkei-225 index LONG 10.254 9190 -10.40%
18-03-11 DJ Stoxx 600 Health Care
LONG 364,92 364,92

De Japanse aandelenmarkt ging afgelopen week fors omlaag. Deze scherpe daling was op basis van de koershistorie van zes jaar geleden te verwachten, omdat de grote aandelenindices in grote lijnen dezelfde patronen uit de geschiedenis herhalen. Uiteraard voorziet de technische analyse (TA) niet in een verklaring van de oorzaken, laat staan dat de TA een aardbeving, tsunami of een kernramp voorspelt. Wel is de TA in belangrijke mate een studie van massagedrag, dus psychologie. Op basis hiervan wordt dit jaar een explosieve stijging van de Nikkei-225 voorzien.

Een nieuwe tip waar ‘believers’ in de technische analyse naar kunnen kijken is het concept van overdrijvingen en relatieve sterkte. In de koersgrafiek van de Europese Dow Jones Stoxx 600 Health Care index werd de onderkant van de zgn. Bollinger Bands neerwaarts doorbroken in de week-grafiek. In 95% van de koersbewegingen bevindt de slotkoers zich tussen beide banden in. Een uitbraak is zeldzaam (zie september en december 2010 aan de bovenkant). Vaak volgt hierop een reactie. Nu gebeurt het spiegelbeeld aan de onderkant. Met andere woorden, een technisch herstel is in de komende week/weken te verwachten.

Natuurlijk kan de correctie op de aandelenmarkten doorzetten. Defensieve sectoren presteren dan relatief sterker. Een manier om een periode van outperformance te signaleren biedt de Moving Average Convergence Divergence (MACD)indicator. Deze MACD kruiste in september neerwaarts en luidde een periode van underperformance in. Afgelopen week kwam daaraan met een positieve kruising een einde. Anders gezegd, wie moet beleggen in aandelen maar bang is voor nog meer ellende op de beurs kiest de relatief veilige Health Care sector.

De oliesector was afgelopen week niet opgewassen tegen de winstnemingen op de beurs en de correctie in de olieprijs. Sinds 25 februari is de DJ Stoxx 600 index met 5,8% gedaald, terwijl de DJ Stoxx 600 Oil & Gas sector -4,9% inleverde. Op 25 februari luidde de analyseDe kans is nu groot dat de Europese oliesector de komende dagen/weken beter presteert dan de breder samengestelde Europese DJ Stoxx 600 aandelenindex”.  Een vergelijkbare conclusie wordt nu getrokken voor de Health Care sector.

TA DJ Stoxx 600 Health Care 18 maart 2011
TA DJ Stoxx 600 Health Care 18 maart 2011

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

DISCLAIMER
Edward Loef en/of LTA heeft geen prive/zakelijke posities in deze publicatie genoemde waarden. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is deze disclaimer van toepassing.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van deze tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Edward Loef
Technisch analist
e.loef@dekritischebelegger.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.