Nikkei stijgt verder

Een aquarium in Kamakura, ten zuiden van Tokio, is al in de kerstsfeer en verrast zijn bezoekers op een bijzondere manier. Een eco-vriendelijke aal verlicht een 2 meter hoge kerstboom. Iedere keer dat de aal beweegt vangen twee aluminium panelen voldoende elektriciteit op om de kerstboom op te laten lichten. (Hieronder een filmpje dat de moeite waard is van de Kuroshio Sea tank van ander aquarium, Churaumi in Okinawa)

Markten & Rendement

  • De Nikkei index steeg deze week met 1,38%. De bredere Topix steeg met 1,43%.
  • De yen versterkte 0,42%, waardoor de Topix in euro’s gemeten 1,79% versterkte.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants steeg van 1,40 naar 1,49 euro (6,43%).

Definitief GDP cijfer derde kwartaal waarschijnlijk nog hoger

De Nikkei 225 index is voor de vijfde week op rij hoger gesloten, de langste reeks sinds april. De Japanse economie is in het afgelopen kwartaal waarschijnlijk harder gegroeid dan de overheid aanvankelijk heeft geschat. Het Ministerie van Financiën bracht donderdag cijfers naar buiten over de kapitaalinvesteringen en deze zijn exclusief software met 4,8% gestegen. Daardoor zal het definitieve GDP cijfer over het derde kwartaal, dat 9 december wordt gepubliceerd, naar verwachting van economen op 4,2% uitkomen en is dus hoger dan het voorlopige GDP cijfer van 3,9%

Producenten voorspellen hogere industriële productie

Bloomberg publiceerde onderstaande grafiek waarin is te zien dat de industriële productie in Japan de inkoopmanagerindices (PMIs) van China en de VS neigt te volgen. China’s productiegraadmeter veerde op van een 17-maands dieptepunt in juli, terwijl de Amerikaanse indicator de stijgende lijn vond na een 10-maands dieptepunt in september. De opleving van fabricage in Japans twee grootste exportmarkten houdt stand, wat de Japanse productie weer kan doen opveren, aldus Susumu Kato, hoofdeconoom bij Credit Agricole CIB en CLSA. Japanse producenten voorspellen een toename in hun productie van 1,4% in november en 1,5% in december, volgens een overheidsrapport dat deze week gepubliceerd is.

Industriële productie in Japan de inkoopmanagerindices (PMIs) van China en VS neigt te volgen
Industriële productie in Japan de inkoopmanagerindices (PMIs) van China en VS neigt te volgen

Belastinginkomsten stegen 10,5% in oktober ten opzichte van een jaar eerder. Inkomsten uit tabaksaccijnzen stegen met 120,9%, aldus het Ministerie van Financiën. Het totaal kwam op 2,9 biljoen yen (26,3 miljard euro) en opbrengsten door tabaksaccijnzen 163,29 miljard yen (1,48 miljard euro).

Mitsui OSK gaat schuld reduceren

Mitsui OSK (in portefeuille) kondigde aan haar schuld te reduceren nu de winst stijgt als gevolg van de toegenomen vraag naar zeetransport. Vooral transport van elektronica en meubels naar de VS en Europa lieten een grote stijging zien. Rentedragende schuld zal terugvallen naar 750 miljard ten (6,77 miljard euro) voor eind maart, maakte financieel topman Shugo Aoto bekend. De winst zal naar verwachting dit jaar vervijfvoudigen.

De positie in Nippon Steel is deze week verkocht. In de portefeuille is gekozen voor een tijdelijk licht hogere nadruk op index-gerelateerde posities. In de afgelopen zeven jaar is de Nikkei 225 index in december zes maal hoger gesloten.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.