Nikkei stijgt met 2,9%

De populaire Japanse band SMAP, stond deze week met een advertentie in verschillende kranten met de mededeling: “When the economy is good, prime ministers are popular, but in bad times, that popularity fades”. Het lijkt erop dat de band hiermee de partij van premier Aso wil ondersteunen, die waarschijnlijk zondag een historische verkiezingsnederlaag gaat lijden.

Markten & Rendement

  • De Nikkei index steeg deze week met 2,89%. De bredere Topix won 2,32%.
  • De yen steeg met 0,57%, waardoor de Topix in euro’s gemeten met 2,89% steeg.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants steeg van 1,47 naar 1,53 euro (+4,08%).

De Japanse beurs was positief gestemd deze week door goede cijfers uit de VS aangaande het consumentenvertrouwen en de huizenprijzen. In Japan zelf waren de macro-economische cijfers een stuk minder positief. De werkloosheid is gestegen naar een recordhoogte van 5,7% en de consumentenprijzen zijn met 2,2% gedaald ten opzichte van vorig jaar. Daarmee duikt het deflatiegevaar weer op. Verder zijn de consumentenbestedingen afgelopen maand met 2% gedaald.

Beleggers lieten zich niet van de wijs brengen door deze slappe cijfers, maar putten hoop uit de verkiezingen die aanstaande zondag worden gehouden. De peilingen wijzen uit dat de oppositiepartij DPJ op forse winst staat. Een overwinning door de DPJ zou een einde betekenen van de macht van de huidige partij, de LDP, die al 54 jaar aan de macht is. Veel Japanners hopen dat de nieuwe partij voor verbeteringen zal zorgen. Onze visie daarop hebben we deze week in de vorm van een column geplaatst. Klik hier.

Intereffektfunds
Derivatenteam

1 gedachte over “Nikkei stijgt met 2,9%”

  1. Pingback: Nikkei stijgt met 2,9% » Reacties op columns » De Kritische Belegger-forum

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.