Nikkei sluit boven de 10.000

De Japanse politie heeft vrijdag een nieuw lid toegevoegd aan de reddingsbrigade. Naast golden retrievers en Duitse herders is nu een kleine chihuahua, dat luistert naar de naam Momo (vertaling: perzik) toegevoegd. Het 3 kilo zware diertje wist binnen vijf minuten de geur van een overlevende op te pikken tijdens een rampenoefening. Volgens de politie is het dier een aanwinst voor het korps, omdat het zo klein is.

Markten & Rendement

  • De Nikkei index steeg deze week met 3,06%. De bredere Topix steeg met 2,66%.
  • De yen verzwakte 2,36%, waardoor de Topix in euro’s gemeten 0,39% versterkte.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants steeg van 1,30 naar 1,38 euro (6,15%).

BBP in derde kwartaal hoger dan verwacht

De Japanse economie is in het derde kwartaal harder gegroeid dan was verwacht. Het BBP steeg met 3,9% (op jaarbasis) in het derde kwartaal, waar 2,5% door economen was verwacht. Het is het vierde achtereenvolgende kwartaal waarin de economie van Japan groeit. Consumptie, dat 60% van het BBP uitmaakt, steeg het meest, doordat huishoudens energiezuinige auto’s aankochten om gebruik te kunnen maken van een aflopend subsidieprogramma. Daarnaast sloegen rokers sigaretten in voordat op 1 oktober de belasting op tabak fors werd verhoogd.

Nikkei sluit boven de 10.000

Donderdag steeg de Nikkei 225 index voor de eerste keer sinds juni boven de 10.000, geholpen door een sterkere euro ten opzichte van de yen en het meevallende BBP-cijfer. Met name de banken liepen voorop in de stijgende markt.

China maakt het makkelijker om zeldzame aardmetalen (rare-earths) naar Japan te exporteren, aldus het Japanse Ministerie van Handel. Japanse autoriteiten meldden eerder dat China de export van deze metalen stop had gezet vanwege een territoriaal dispuut. Het ministerie deed navraag bij 16 Japanse bedrijven, die aangaven dat de situatie met de Chinese douane verbetert.

Sumitomo vergroot aandeel in Mazda

Bedrijfsnieuws kwam onder andere van Sumitomo Corp.(in portefeuille), dat aankondigde 45.963.000 aandelen Mazda Moter van Ford Moter te kopen. Sumitomo wil haar aandeel uitbreiden naar 3%, momenteel heeft Sumitomo 0,42% van de aandelen in handen. De additionele investering in Mazda is bedoeld voor de ontwikkeling van mogelijke gezamenlijke business-activiteiten in opkomende landen, naast de continuatie en uitbreiding van hun huidige zakelijke relatie. Ook het bedrijf Itochu heeft aangekondigd aandelen van Ford over te nemen.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.