Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Nieuw kredietprogramma Japan

Morgen op het WK voetbal mag Japan aantreden tegen Nederland. De voorbereiding van de Blue Samurai op het WK verliep allerminst vlekkeloos. Weinigen dachten dat coach Takeshi Okada zijn team op tijd had klaargestoomd voor het WK. Zo had hij enkele weken terug na de 2-0 nederlaag tegen Zuid-Korea aangegeven op te stappen als trainer, om vervolgens na 24 uur te zeggen dat het een grapje was. De Japanners wonnen maandag verrassend van Kameroen.

Markten & Rendement

  • De Nikkei index steeg deze week met 2,99%. De bredere Topix steeg met 2,10%.
  • De yen verzwakte 1,46%, waardoor de Topix in euro’s gemeten 0,64% steeg.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants steeg van 1,42 naar 1,49 euro (4,93%).

De Nikkei sloot woensdag voor het eerst deze maand boven de 10.000. Op de laatste handelsdag zakte de index toch wat terug en eindigde de week op 9.995,02.

Verkiezingsprogramma DPJ

De regerende Democratische Partij Japan (DPJ), onder leiding van huidig Minister-President Naoto Kan, presenteerde deze week het manifest van de partij in aanloop naar de aanstaande verkiezingen van volgende maand. DPJ stelt zich een gemiddelde reële BBP groei van 2% per jaar (tot 2020) tot doel. Daarnaast zijn het tegengaan van deflatie en het niet verder laten oplopen van de staatsschuld speerpunten in het nieuwe verkiezingsprogram. De partij ziet voor deze moeilijke opgave oplossingen in onder andere verhoging van de BTW naar 10% en verlaging van de vennootschapsbelasting. De vennootschapsbelasting ligt in andere Westerse landen rond de 25% en de DPJ ziet graag dat het Japanse tarief hiermee in lijn wordt gebracht. In Tokio betalen bedrijven nu nog een heffing van 40,7% inclusief lokale belastingen (bron: Bloomberg). De BTW is in 1997 voor het laatst verhoogd naar 5%. Daar lijkt ruimte te liggen, maar de toenmalige verhoging verhevigde wel de recessie. Juiste timing is dus van groot belang.

Nieuw kredietprogramma Centrale Bank

De Japanse centrale bank (BOJ) lanceerde deze week een nieuw kredietprogramma ter waarde van 3 triljoen yen (26,7 miljard euro) om bedrijven vier jaar lang goedkope leningen aan te kunnen bieden. De leningen zullen door banken aan bedrijven worden verstrekt. Het plan is echter te klein om rentekosten voor bedrijven te drukken en analisten verwachten niet dat het plan zal bijdragen aan economische groei. De BOJ krijgt al langere tijd kritiek vanuit de politiek dat het te weinig doet om deflatie te bestrijden. Het lijkt er daarom meer op dat de BOJ een signaal aan de politiek wil afgeven dat het bereid is tegemoet te komen aan deze kritiek.

Nintendo presenteert nieuwe handheld

Nintendo, in portefeuille, was een van de positieve uitschieters deze week. Het bedrijf presenteerde op de gamebeurs E3 de nieuwe Nintendo 3DS, de nieuwste handheld waarmee in 3D spellen kunnen worden gespeeld zonder dat daar een speciaal 3D-brilletje voor benodigd is. Nintendo heeft extra features aan het apparaat toegevoegd en is in staat gebleken enkele grote gametitels aan te trekken. Beleggers reageerden enthousiast op dit nieuws, Nintendo ging bijna 16% hoger de week uit. In de portefeuille zijn deze week geen grote wijzigingen aangebracht.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *