Beurzen gaan kleur bekennen

De vorige week genoemde weerstand van 336 in de AEX is inmiddels gehaald. Een oude beurswijsheid is dat als er een rally is richting optie-expiraties,dat we gaan dalen in de weken erna.

Vorige week gaf ik aan het lastig te vinden een kwalitatief goede korte termijnvisie te geven. We zien wilde swings rond het 200 daags voortschrijdend gemiddelde (VG), voor velen de graadmeter sentiment te beoordelen. Aan dit beeld is sindsdien weinig veranderd, helaas.

Roze bril

Als ik positief wil zijn, dan zie ik verschillende indices zoals de Nasdaq nog genoeg potentie voorhanden hebben op basis van de RSI. Maar helaas is er meer stijging nodig deze potentie ‘zeker’ te stellen.

Donkere bril

Ik kan het namelijk ook negatief uitleggen, daar de ‘ oversold- conditie’ van de RSI een verkoopsignaal was, die, zolang de RSI onder 60 ~ 65 blijft, uitgelegd kan worden als ‘sell the rally’.

Technische analyse Nasdaq op 18 juni 2010
Technische analyse Nasdaq op 18 juni 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

In de grafiek ziet u de tegenstellingen:

  • De rode bars in april zijn waarschuwings- ergo verkoopsignalen, sindsdien geen koopsignaal gezien…dus oppassen geblazen want de verkoopstatus is nog actief
  • De Nasdaq beweegt zowel boven 1000- als 200 daags VG…is positief
  • O.b.v. de RSI is potentie tot  > 2.100 (nieuwe high) te berekenen, maar
  • Dezelfde RSI beweegt nog wel onder 60, dus kan evengoed ‘sell the rally’  zijn
  • De Trend Characteristics (TC) is neutraal, zij het dat de blauwe lijn eronder beweegt en het rode VG daalt, wat niet sterk is.

Wat voor de Nasdaq geldt staat uiteraard niet op zichzelf. Ook andere indices geven nog geen duidelijk uitsluitsel over de verwachting komende weken tot maanden.

10-jaarsrente komt op stoom

Vorige week heb ik aandacht aan de 10-jaarsrente besteed. We zien de volatiliteit al toenemen en de rente voorzichtig stijgen door dalende bund- prijzen. Niet toevallig staan de Europese banken deze week dan ook weer volop in de aandacht evenals het financieren van bijvoorbeeld de Spaanse staatsschuld.

Technische analyse lange rente 18 juni 2010
Technische analyse lange rente 18 juni 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

De scherpe rally eerder dit jaar is m.i. een blow- off fase, die meestal genadeloos wordt afgestraft. Ook een stijgende rente kan weer tweeërlei uitgelegd worden. De rente stijgt omdat er een landencrisis aanstaande is, of beleggers ruilen voor aandelen om een rally in gang te zetten. Ik vermoed dat de landencrisis waarbij hogere rente vergoed moet worden door de staat hogere ogen gooit, maar feiten ontbreken nog op een paar landen na zoals Spanje en Griekenland.

Dow Jones met Gann- ogen:

De Dow mag zelfs nog naar 11.320 om perfectie te krijgen. Zoals u ziet zagen we sinds maart 2009 de eerste top op 37.50%. Gelet op de 50%-regel mag ze dus ook naar 75%, wat toevalligerwijze ook samenvalt met een ander evenwicht, nagenoeg exact. Juist daarom mogen we deze mogelijkheid niet onderschatten. Ze luisterde namelijk niet naar het 66.66% nivo…en… wist eerder niet het 75%-nivo te bereiken…dus dat mag nog steeds.

Technische analyse Dow Jones 18 juni 2010
Technische analyse Dow Jones 18 juni 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

BP:

BP krijgt het steeds zwaarder als we de nieuwsflow van deze week laten doordringen. We moeten voorbereid zijn dat het lek voorlopig niet gedicht wordt.

Een fonds wordt opgericht waar ze 20 mrd in moet storten, bedrijfsonderdelen worden afgestoten, dividend wordt gepasseerd en ze schijnt zelfs een miljardenemissie voor te bereiden. Dat is redelijk heftig nieuws wat de rus Medvedev zelfs aangrijpt het voortbestaan van BP ter discussie te stellen.

Hoe het gaat aflopen weet ik niet, maar de crash- golf is nog immer gaande en de kans dat we dwars door het koersdoel van USD 26 heen gaan schieten wordt allengs groter, wat geen prettig vooruitzicht is voor aandeelhouders. Bedenk daarbij ook dat professionele beleggers als pensioenfondsen geen aandelen mogen aanhouden die geen rendement geven, wat dit jaar dus het geval is. Als zij ook nog moeten verkopen…..

Technische analyse BP 18 juni 2010
Technische analyse BP 18 juni 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

AEX:

De vorige week genoemde weerstand van 336 is inmiddels gehaald. Een oude beurswijsheid is dat als er een rally is richting optie-expiraties (vandaag) ,dat we gaan dalen in de weken erna. U weet inmiddels ook dat andere argumenten zo duidelijk helemaal niet zijn, dus neem ik nu geen posities in. Onder 320 ~ 322 wordt duidelijker dat een correctie onderweg is richting 300 tot 280. Boven 340 verwacht ik een aanval op de oude top rond 360.

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in de tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Forum

Wij nodigen u van harte uit om deel te nemen aan ons forum en ervaring of kennis te delen. U kunt natuurlijk ook vragen stellen.Inloggen op ons FORUM kan via deze link ….

Inschrijven is geheel gratis en kan via deze link: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/register.php

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder

2 gedachten over “Beurzen gaan kleur bekennen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.