Japanse bedrijven overtreffen

De Japanse voetbalbond zoekt een opvolger voor Takeshi Okada, die stopte na de uitschakeling bij het WK in Zuid-Afrika. Marco van Basten zou samen met de Spanjaarden Victor Fernandez en Ernesto Valverde op de kandidatenlijst staan.

Markten & Rendement

  • De Nikkei index steeg vorige week met 1,10%. De bredere Topix steeg met 1,37%.
  • De yen verzwakte 0,76%, waardoor de Topix in euro’s gemeten 0,66% steeg.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants steeg van 1,27 naar 1,32 euro (3,94%).

Lonen in juni voor vierde maand op rij gestegen

Voor de vierde maand op rij zijn de lonen gestegen. Uitbetaalde salarissen in de maand juni zijn met 1,5% gestegen ten opzichte van een jaar eerder naar 437.677 yen (3.870 euro) zo maakte het Ministerie van Werkgelegenheid bekend. Consumentenbestedingen kunnen hierdoor toenemen. De werkloosheid staat echter op 5,3%, een niveau dat zeven maanden geleden voor het laatst gezien is. De salarisstijging wordt met name veroorzaakt door in een toename in overwerk. Bedrijven stellen het aannemen van nieuw personeel zo lang mogelijk uit, waardoor de werkloosheid kan toenemen.

Japanse bedrijven rapporteren beter dan verwachte kwartaalcijfers

Ondanks het wat zwakkere macro-economische beeld in de VS en Japan, lijden de bedrijfswinsten daar (nog) niet onder. Zoals hun Amerikaanse evenknieën laten Japanse bedrijven beter dan verwachte kwartaalcijfers zien. Ongeveer de helft van de bedrijven in de Nikkei 225 index die kwartaalcijfers hebben uitgebracht rapporteerde een hoger dan verwachte winst per aandeel. Slechts een kwart van de bedrijven rapporteerde winstcijfers onder verwachting.

Vastgoedbedrijven kregen vrijdag de wind in de rug nadat donderdag bekend werd dat leegstand van kantoorruimte in juli was afgenomen. Het is de eerste afname sinds januari 2008, wat een bodem zou kunnen betekenen. De Topix Real Estate index dikte deze week 7,3% aan en onze warrant positie op deze index met 24,7%.

Joint venture Galaxy NewSpring van Mitsui & Co., op overnamepad, in China

Mitsui & Co. (in portefeuille) maakte bekend een joint venture genaamd Galaxy NewSpring op te starten met het bedrijf Hyflux uit Singapore. De 50-50 joint venture zal zich richten op de groeiende vraag naar watermanagement in China. Galaxy NewSpring is van plan 22 waterinstallaties op te kopen die een waarde van 20 miljard yen (177 miljoen euro) vertegenwoordigen. In China zullen uitgaven aan milieubescherming en watermanagement tussen 2011 en 2015 verdubbelen naar 450 miljard dollar (bron: The Japan Times Online). Mitsui & Co. ging 8,4% hoger de week uit. In de portefeuille zijn deze week geen wijzigingen aangebracht.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.